Tort śmietankowy

Tort śmietankowy

Zdjęcie - Tort śmietankowy   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Urodzinowy tort Igora na 3 latka koloru czerwonego bo taki sobie wybrał :-) prosty i szybki w wykonaniu dla każdego :-)


Forma 26 cm

  • biszkopt
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 4 łyżki cukru pudru

Upiec okrągły biszkopt według dowolnego przepisu - wystudzić i przekroić wzdłuż. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii na sztywno - dodać otarta skórkę z cytryny i łyżkę soku , wymieszać. Krem wstawić do lodówki aby się schłodził.

Do ciepłej wody dodać cukier i wymieszać następnie wlać sok z cytryny nasączyć tym biszkopty. Ciasto przełożyć kremem i przykryć biszkoptem. Tak przygotowane ciasto wstawić do lodówki.

 

Masa cukrowa

dorotaxx.1 z galerii potraw

  • 70 ml wody
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 100 g glukozy w proszku
  • 800 g cukru pudru ( ja dałam 600g)
  • 1/2 łyżeczki barwnika w proszku

 

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, następnie rozpuścić na parze, dodać glukozę i wymieszać ale nie zagotować. Przestudzić lekko, dodawać cukier puder wraz z barwnikiem zagniatać ciasto, dodajemy tyle cukru pudru aż ciasto nie będzie się kleiło. Rozwałkować i nałożyć na wcześniej przygotowany tort.

Ciasto podczas rozwałkowywania powinno być ciepłe inaczej będzie nam trudno , można je podgrzać w mikrofali.

Po przygotowaniu ciasto smaruję jeszcze delikatnie wodą wtedy jest bardziej błyszczące.

 

Smacznego

 

Wydrukuj przepis

Zdjęcie - Tort śmietankowy   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

(Masy cukrowej wystarcza na dwa takie torty, lub pozostałą wkładam do woreczka i przechowywuje w lodówce)

Kategorie przepisów