Pasta all'arrabbiata

Pasta all'arrabbiata

Przepis oczywiście z "Kuchni włoskiej" - szybki i pyszny pikantny sosik.

Składniki:

1 cebula

4 ząbki czosnku

150 g pancetty (można zastąpić boczkiem)

1 gałązka selera naciowego

750 g pomidorów lub 500 ml przecieru pomidorowego

pół strączka papryczki chilli

3 łyżki posiekanej natki pietruszki

6 dużych listków bazylii (posiekanych)

sól, pieprz

parmezan do posypania

makaron - u mnie bucatini, ale może być też np. penne

Cebulę i czosnek posiekaj, pancettę pokrój w kostkę, pokrój seler na małe kawałeczki. Wszystko razem smaż na oliwie, aż się zarumieni. Dodaj pomidory lub przecier, chilli i zioła, dopraw do smaku i duś przez około 20 minut.

Ugotuj makaron, polej sosem i posyp parmezanem.

Do tego sosu świetnie pasuje czerwone wytrawne Chianti.

Zdjęcie - Pasta all'arrabbiata - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów