alicja w krainie garów, Alicja w krainie garów...
http://www.alicjawkrainiegarow.blogspot.com
https://zpierwszegotloczenia.pl/przepis/dyniowe-falafele/1

Dyniowe falafele


Zdjęcie - Dyniowe falafele - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Sezon dyniowy trwa, dynie dojrzewają w ogródku, a nawet jeśli nie, to można je kupić niemal wszędzie. Aż się prosi, żeby wymyślać nowe, dyniowe przysmaki.
Inspiracją do dzisiejszych kotlecików były po prostu składniki.

Zdjęcie - Dyniowe falafele - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Weszłam do kuchni, przypomniałam sobie, ze mam kawałek dyni, więc pierwsza myśl: placki!
Spojrzałam na puree z ziemniaków z wczorajszego obiadu, i pomyślałam, że warto by wykorzystać.
Ale mąki pszennej nie znalazłam - musi wyszła ;) Przejrzałam zapasy, wyjęłam na stół, to co mi pasowało do tego "ogólnego zarysu", który mi się właśnie w głowie klarował i... tak powstały dyniowe falafele.

Zdjęcie - Dyniowe falafele - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chłopakom bardzo smakowało, zjedli na obiad, dokończyli na kolacje i słowa skargi nie usłyszałam, chyba tylko to, że zrobiłam za mało :)

Myślę, że to wystarczająca rekomendacja, a jeśli nie, to dorzucę jeszcze jeden argument: one są po prostu śliczne :)

Zapraszam.

Zdjęcie - Dyniowe falafele - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak zrobić dyniowe falafele?

Składniki:
dynia utarta na dużych oczkach tarki - ok. 3 szklanki
3-4 łyżki mąki z ciecierzycy
ok. 1/2-3/4 szklanki pure z ziemniaków (moje było z domieszką batatów)
1 jajko (dodałam całe, ale wystarczy białko)
1 drobno posiekana cebula
2 posiekane ząbki czosnku
2 łyżki orzeszków piniowych (lub pestek dyni, czy słonecznika)
drobno posiekana żółta papryczka chilli (kolorystycznie idealna, ale może być każda - w dowolnej ilości)
przyprawy: po pół łyżeczki mielonego kuminu, kurkumy, imbiru 1 łyżeczka czarnej gorczycy (ostatecznie można pominąć) sól, pieprz
tłuszcz do smażenia (u mnie masło klarowane)

opcjonalnie: kilka łyżek mleka roślinnego (lub zwykłego) lub wody gazowanej

Utartą dynię wymieszać z resztą składników. Wyrobić dokładnie (masa powinna być miękka, ale dać się formować w kotleciki). Jeśli dynia jest mocno wilgotna, być może trzeba będzie dodać więcej mąki (jednak nie śpieszcie się z jej dodawaniem, żeby placki nie były zbyt "mączyste"). Jeśli dynia będzie zbyt sucha, wtedy dodajcie trochę mleka lub gazowanej wody. Z wyrobionej masy formujemy (mokrymi dłońmi) małe, okrągłe kotleciki i od razu kładziemy na rozgrzany tłuszcz i smażymy z obu stron na złoto. Można je również upiec w piekarniku. Podajmy jako dodatek do obiadu, lub z warzywami i sosem, z listkami kolendry, zawinięte w tortille. Na zimno też dają radę :) Z podanej ilości składników wyszło mi 18 falafeli.
Smacznego :)