Ciasteczka kruche różyczki

Ciasteczka kruche różyczki
Jak zobaczyłam te ciasteczka u Komarki wiedziałam, że muszę je koniecznie zrobić. Już dawno nie jadłam tak wspaniałych ciasteczek.. no i jeszcze ten wygląd.. Nie można było im się nie oprzeć. U mnie dwie blachy ciasteczek ok 40 sztuk zniknęło w dwa dni ;-)

Zdjęcie - Ciasteczka kruche różyczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
1 szklanka maki pszennej
1,5 szklanki krupczatki
200 g zimnego masła lub margaryny
3 żółtka
3/4 szklanki cukru pudru
szczypta soli
kilka kropel olejku waniliowego

Sposób wykonania:
Z podanych składników szybko zagnieść ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę, żeby się schłodziło.
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 2 - 3 części. Każdą część rozwałkować na placek o grubości 3 - 4 mm, podsypując mąką.

Wykrawać szklanką krążki takiej samej wielkości a następnie składać po 4 tak aby na siebie nachodziły, tak jak na zdjęciu poniżej
Zdjęcie - Ciasteczka kruche różyczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ułożone 4 krążki delikatnie zrolować tak jak na zdjęciu
Zdjęcie - Ciasteczka kruche różyczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Przekroić wzdłuż rulon
Zdjęcie - Ciasteczka kruche różyczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Pofałdowaną nie przekrojoną część rozchylić tworząc różę
Zdjęcie - Ciasteczka kruche różyczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Gotowe różyczki układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Zdjęcie - Ciasteczka kruche różyczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut w temperaturze 200 stopni C do momentu aż się lekko zarumienią.
Po upieczeniu wystudzić.
Smacznego :-)

Kategorie przepisów