Bułki śniadaniowe

Bułki śniadaniowe

 

 


Dzisiaj błogie nicnierobienie po pracy.. Ponieważ śpię od 4 – 5 godzin w nocy ( ten typ tak ma ;) ) co jakiś czas muszę sobie doładować akumulatory popołudniową drzemką.. :-)
Dzisiaj jeden z zaległych przepisów na bułki śniadaniowe. Przepis wzięłam z tej strony .. Wspaniałe pachnące bułeczki, długo zachowujące swoją świeżość. Polecam, naprawdę są przepyszne.
Z podanego przepisu wychodzi ok. 14 bułek.
Zdjęcie - Bułki śniadaniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki: 4 szklanki mąki pszennej, 1 i ¼ szklanki letniego mleka, ¾ łyżeczki soli, 1 jajko, 1 łyżka cukru, 2 łyżki roztopionego masła, 7 g suchych drożdży lub 15 g świeżych.
Dodatkowo:1 roztopiona łyżka masła do smarowaniaZdjęcie - Bułki śniadaniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Sposób wykonania:W przypadku, gdy mamy świeże drożdże należy do nich dodać odrobinę mleka, mąki i cukru i pozostawić na chwilę tak, aby drożdże ruszyły.Gdy dodajemy drożdże suche, czynność tę należy pominąć.
Mąkę przesiać, dodać do niej pozostałe składniki i zagnieść jednolite gładkie ciasto. Całość wyrabiać około 5 minut.Ciasto będzie dosyć klejące, niemniej jednak nie należy podsypywać go zbyt dużą ilością mąki. Zagniecione ciasto pozostawić w ciepłym miejscu przykryte ściereczką na 1,5 – 2 godzin aż do podwojenia objętości.
Gotowe wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić, podzielić na 14 części i z każdej uformować bułkę. Gotowe bułeczki układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 minut.Przed wstawieniem bułeczek do piekarnika wysmarować je roztopionym masłem.Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 15 – 25 minut w temperaturze 190 stopni C.Po wyjęciu z piekarnika studzić na kratce,Smacznego :-)

Kategorie przepisów