Abbra, Moje Kucharzenie
http://mojekucharzenie.blox.pl
https://zpierwszegotloczenia.pl/przepis/chalka-ii

Chałka II

Chałka - odsłona druga . Tym razem sięgnęłam do przepisu , który zamieściła Majana na swoim blogu Majanowe pieczenie . Z kolei Majanka wypatrzyła go u Asiulini w Kuchni pachnącej ciepłem . Jest rzeczywiście pyszna , bardzo puszysta i mięciutka . Upiekłam dwie mniejsze chałki , które zrobiły się całkiem spore po wyrośnięciu :) - dzisiaj została już tylko jedna - pierwsza została wczoraj pożarta w błyskawicznym tempie ;)

Zdjęcie - Chałka II - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki :

  • 4 dag drożdży
  • 55 dag mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki masła
  • 5 łyżek wody
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 żółtko

na kruszonkę :

  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka masła

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru , zalać ciepłym mlekiem i rozmieszać z trzema łyżkami mąki . Odstawić do wyrośnięcia . Do miski wsypać mąkę , zrobić w niej dołek , wlać wyrośnięty rozczyn , jajko roztrzepane z resztą cukru , sól , roztopione letnie masło oraz wodę . Zagnieść ciasto , aż zaczną się pojawiać pęcherzyki powietrza , następnie odstawić do wyrośnięcia , aż ciasto podwoi swoją objętość . Jeszcze raz zagnieść ciasto i podzielić je na 6 części. Z każdej z nich uformować równej długości wałki i zapleść z nich dwa warkocze . Końce każdego warkocza połączyć i podwinąć pod spód .

Chałkę przełożyć na wysmarowaną tłuszczem i oprószoną mąką blachę do pieczenia ( w oryginalnym przepisie na blasze jest folia aluminiowa ) i zostawić do wyrośnięcia na ok.30 minut . Następnie posmarować wierzch chałki żółtkiem i posypać kruszonką . Piec około 25-30 minut w temperaturze 180 C .

Zdjęcie - Chałka II - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chałka II - Przepisy kulinarne ze zdjęciami