Drożdżówki z serem mini
Drożdżówki z serem gościły u nas na śniadanie ostatnio, a potem nawet kilka sztuk załapało się ze mną do pracy. Mało pracy a smakowity efekt, a przede wszystkim wiemy dokładnie co jest w środku :)
Drożdżówki z serem
- 5 dkg drożdży
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 kostki masła
- 20 dkg cukru
- 50 – 70 dkg mąki ( w zależności ile ciasto wciągnie + do podsypania )
- 1 jajko
Podgrzać mleko i wodę – mają być letnie. W makutrze/misce wymieszać drożdże, kilka łyżek mleka z wodą, dodać 2 łyżki cukru, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 minut.
Po tym czasie dodać pozostałe składniki i porządnie wyrobić ciasto. Dosypywać mąkę partiami, patrząc ile jej w ciągnie nasze ciasto. ( raz mi wychodzi pół kilo, a raz 60 dkg w zależności od mąki). Ciasto odłożyć do miski przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Masa serowa:
- 50 dkg sera białego mielonego
- 1 budyń waniliowy Winiary
- 2 łyżki cukru
wymieszać wszystkie składniki
Ciasto wyjąć na stolnicę ( ja wyciągałam po kawałku takim wielkości dwóch pięści ) podsypać mąką i wałkować na prostokąt grubości ok. 5 mm. Masę nakładać niezbyt grubo od wzdłuż dłuższego boku, zwinąć jak roladę, kroić 5 cm kawałki.
Układać na formie wyłożonej papierem do pieczenia, piec 170 C przez ok. 20 minut. Można ciasto przed pieczeniem posmarować jajkiem i posypać odrobiną cukru.
Smacznego !
i jeszcze jedno zdjęcie ;)