Drożdżówki z rabarbarem

Drożdżówki z rabarbarem

Drożdżówki z rabarbarem to jest to! Rabarbar jeszcze mi się nie znudził: jem z nim ciacha i popijam kompotem ;) No lepiej być chyba nie może! A jeśli Wy także szukacie pomysłów, co dobrego z niego wyczarować polecam proste jogurtowe ciasto lub puszyste babeczki z rabarbarem. Z podanych niżej proporocji wyszło mi 8 dużych drożdżówek, ciągle jeszcze nie umiem się przyzwyczaić, że drożdżowe wyrobione w robocie rośnie jak szalone, więc 1 blacha na tę ilość to trochę za mało miejsca. Drożdżówki z tej ilości ciasta najlepiej upiec w dwóch turach i jak zwykle ta druga zostawiona na blacie w kuchni będzie ładniejsza i lepiej wyrośnięta – drożdżowe po prostu nie lubi pośpiechu, warto o tym pamiętać!

Zdjęcie - Drożdżówki z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ciasto:

2,5 szklanki mąki
50 g drożdży
50 ml mleka
0,5 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 jajka
0,5 kostki masła

Składniki na kruszonkę:

50 g masła
3 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki owsianej (zmielone płatki owsiane)
4 łyżki cukru

+rabarbar

Jak zrobić drożdżówki z rabarbarem?

W ciepłym mleku rozpuszczamy łyżkę cukru i drożdże. Odstawiamy do wyrośnięcia. Rozpuszczamy masło i odstawiamy do przestudzenia.

Zdjęcie - Drożdżówki z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Drożdżówki z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Drożdżówki z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Rabarbar kroimy w dużą kostkę (ok. 1,5 cm, mniejsze kawałki mogą za bardzo wysuszyć sie podczas pieczenia).

Zdjęcie - Drożdżówki z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do wyrośniętych drożdży dodajemy jajka, roztopione masło i mąkę. Wyrabiamy ciasto.

Zdjęcie - Drożdżówki z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Drożdżówki z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Drożdżówki z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Drożdżówki z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przez ok. 40 min – 1 godzinę powinno podwoić swoją objętość.

Zdjęcie - Drożdżówki z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W tym czasie możemy przygotować kruszonkę. Masło rozpuszczamy na małym ogniu, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy.

Zdjęcie - Drożdżówki z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Drożdżówki z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z wyrośniętego ciasta drożdżowego formujemy małe bułeczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Zdjęcie - Drożdżówki z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Drożdżówki z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W każdej drożdżówce robimy wgłębienie dnem kubka (żeby nie przyklejał się do ciasta można zanurzyć go w mące).

Zdjęcie - Drożdżówki z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Drożdżówki posypujemy rabarbarem i kruszonką. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni przez 20-25 minut.

Zdjęcie - Drożdżówki z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Drożdżówki z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Podajemy posypane cukrem pudrem.

Zdjęcie - Drożdżówki z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Drożdżówki z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Drożdżówki z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Drożdżówki z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)

Kategorie przepisów