Drożdżówki z rabarbarem
Dobre drożdżówki nie są z złe ;)! Szczególnie jak ciasto drożdżowe jest delikatne i połączone z kwaskowatym rabarbarem i kruszonką. Choć przygotowywałam te drożdżówki również z jagodami i malinami i były równie pyszne. Przepis znalazłam u Kasi i oczywiście na stałe zagości w moim kulinarnym repertuarze. Jeśli szukacie dobrego i sprawdzonego przepisu na drożdżówki to koniecznie wypróbujcie ten, na drożdżówki z rabarbarem…
Drożdżówki z rabarbaremSkładniki:
- 500-550 g mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży (u mnie 2 opakowania suchy/instant, każde po 7g)
- 250 ml tłustego mleka
- 100 g masła
- 2 jajka
- 4 łyżki cukru
Kruszonka:
- 100 g mąki krupczatki
- 35 g cukru pudru
- 50 g miękkiego masła
Dodatkowo:
- 3-4 szklanki pokrojonego drobno rabarbaru lub innych owoców
1. W rondelku podgrzewamy mleko z cukrem i masłem tylko tyle, aby cukier się rozpuścił. Odstawiamy aż przestygnie i będzie ciepłe, ale nie gorące. W kilku łyżkach ciepłego mleka rozpuszczamy drożdże i mieszamy z 2 łyżkami mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut.
Resztę składników łączymy ze sobą w dużej misce, dodajemy wyrośnięty zaczyn i zagniatamy ciasto około 10 minut aż zrobi się elastyczne. Oprószamy ciasto mąką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na około godzinę.
Kruszonka: Mąkę mieszamy z cukrem, dodajemy miękkie masło i wcieramy je aż zrobi się kruszonka.
2. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 części. Z każdej formujemy kulkę i wykładamy na wyłozonej papierem dużej blasze lub na 2 mniejszych. Zostawiamy na 10 minut, aby ciasto wyrosło. Do małej miseczki wsypujemy trochę mąki a następnie „maczamy” w niej spód szklanki. Takim spodem robimy w każdej drożdżówce zagłębienia, w które następnie wkładamy rabarbar, lub inne owoce.
Boki drożdżówek smarujemy roztrzepanym jajkiem a wierzch posypujemy kruszonką.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Pieczemy drożdżówki do zrumienienia około 20-23 minuty. Uważać, żeby nie przypiec, bo stracą delikatny smak i puszystą konsystencję.
Smacznego :-)
Drukuj / PDF