Drożdżówki z marmoladą / dżemem
Nie wyszły zbyt piękne, ale braki w urodzie nadrabiają smakiem. Połowę zrobiłam z marmoladą, a drugą połowę z powidłami. Polecam, bo są pyszne !
przepis z książki M.Zielińskiej (Mirabbelki)-"Ciasto drożdżowe na różne sposoby"
Składniki :
- 500 g mąki
- 16 g świeżych drożdży
- 60 g masła
- 250 ml mleka
- 1 duże lub 2 małe jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
nadzienie :
- gęsty dżem lub marmolada albo powidła
glazura :
- 1 jajko
Drożdże wymieszać z odrobiną cukru i mleka, pozostawić do wyrośnięcia na 5 minut.
Mleko lekko podgrzać, wymieszać z cukrem, masłem i solą. Gdy przestygnie, połączyć z jajkami. Dodać mąkę wymieszaną z zaczynem. Wyrobić gładkie ciasto. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia do podwojenia objętości na ok.1-1,5 godz.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat, rozwałkować na placek o wymiarach 30x50 cm. Posmarować dżemem, zwinąć w rulon, pokroić go na kawałki o grubości ok.3 cm. Drożdżówki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy między bułeczkami. Każdą docisnąć i lekko spłaszczyć dłonią. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez ok.15 minut. Po upieczeniu ostudzić na kratce.
wersja dla "maszynistów" :
Do misy maszyny wlać mleko z masłem, dodać jajka, cukier, sól, wsypać mąkę, wlać zaczyn. Włączyć program "zagniatanie z wyrastaniem". Po wyrośnięciu ciasta postępować jak w dalszej części przepisu.