Drożdżówki z kruszonką

Drożdżówki z kruszonką

500 g mąki

250 ml ciepłego mleka

1 jajko i 2 żółtka

60 g masła stopionego i przestudzonego

50-60 g cukru

20 g drożdży albo paczka suszonych drożdży przeznaczona dla 1/2 kg maki

szczypta soli

1 rozbełtane jajko do posmarowania bułek

KRUSZONKA:

100 g mąki

100 g zimnego masła

100 g cukru zwykłego kryształu

Z połowy mąki, połowy mleka i łyżki cukru oraz drożdży zrobić zaczyn. Musi podwoić objętość. Następnie stopniowo zagniatając dodaję jajka i żółtka, resztę mleka, resztę mąki i cukru oraz sól a na koniec stopione masło. Wszystko trzeba zagnieść na gładką masę i odstawić do wyrośnięcia. Następnie znowu zagnieść, uformować bułeczki i położyć na pergaminie do wyrośnięcia.

Ze składników na kruszonkę trzeba szybko zagnieść ciasto o konsystencji piasku. Posypać nim wyrośnięte bułki - ja robię zagłębienie, żeby więcej kruszonki sie zmieściło. Wokół kruszonki smaruję bułkę rozbełtanym jajkiem. Wstawiam całość do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni C na ok 20-25 minut.

Zdjęcie - Drożdżówki z kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów