Drożdżówki z kruszonką
500 g mąki
250 ml ciepłego mleka
1 jajko i 2 żółtka
60 g masła stopionego i przestudzonego
50-60 g cukru
20 g drożdży albo paczka suszonych drożdży przeznaczona dla 1/2 kg maki
szczypta soli
1 rozbełtane jajko do posmarowania bułek
KRUSZONKA:
100 g mąki
100 g zimnego masła
100 g cukru zwykłego kryształu
Z połowy mąki, połowy mleka i łyżki cukru oraz drożdży zrobić zaczyn. Musi podwoić objętość. Następnie stopniowo zagniatając dodaję jajka i żółtka, resztę mleka, resztę mąki i cukru oraz sól a na koniec stopione masło. Wszystko trzeba zagnieść na gładką masę i odstawić do wyrośnięcia. Następnie znowu zagnieść, uformować bułeczki i położyć na pergaminie do wyrośnięcia.
Ze składników na kruszonkę trzeba szybko zagnieść ciasto o konsystencji piasku. Posypać nim wyrośnięte bułki - ja robię zagłębienie, żeby więcej kruszonki sie zmieściło. Wokół kruszonki smaruję bułkę rozbełtanym jajkiem. Wstawiam całość do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni C na ok 20-25 minut.