Drożdżówki waniliowo – truskawkowe
Kiedy sezon truskawkowy trwa w najlepsze - polecam delikatne, puszyste i mięciutkie drożdżówki z truskawkami - one są po prostu pyszne! Połączenie waniliowego aromatu, truskawek i puszystego ciasta drożdżowego - to prawdziwy i niepowtarzalny smak lata.
Szkoda, że nie da się wstawiać wpisów z zapachem - w tym przypadku byłoby to w 100% uzasadnione :)
Składniki na ciasto:
- 250 ml mleka
- ziarenka z 1 laski wanilii
- 110 g masła, roztopionego
- 1/3 szklanki cukru
- 2 duże jajka
- 10 g drożdży suchych lub 20 g drożdży świeżych
- 1/4 łyżeczki soli
- 3,5 szklanki mąki pszennej chlebowej
- 500 g truskawek
- 1/3 szklanki cukru z wanilią (lub zwykły cukier + ziarenka z 1 laski wanilii)
- 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 1 szklanki cukru pudru
- 3 łyżki wrzątku
- truskawki liofilizowane (do posypania)
Czas na ciasto drożdżowe. Mleko przelać do garnuszka i dodać do niego ziarenka z laski wanilii. Podgrzać do letniej temperatury. Do letniego mleka dodać roztopione masło, cukier i roztrzepane jajka. Wymieszać.
Mąkę pszenną chlebową wymieszać z suchymi drożdżami, dodać sól, następnie mleko wymieszane z resztą składników. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, żeby było miękkie i elastyczne. W razie konieczności dosypać 3 łyżki mąki (maksymalnie!). Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
Wyrośnięte ciasto, przełożyć na blat lub stolnicę i krótko wyrobić. Formę o wymiarach 32 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta odjąć około 150 g ciasta, które należy rozwałkować na wymiar formy (będzie to spodnia warstwa naszych bułeczek, by nie wyciekał z nich dżem). Resztę ciasta rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm, delikatnie podsypując mąką. Rozwałkowane ciasto posmarować wcześniej przygotowanym nadzieniem truskawkowym z wanilią, pozostawiając nie posmarowane 2 cm od brzegów ciasta. Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Tak przygotowaną "roladę" pokroić ostrym nożem, lub za pomocą kawałka nitki, którą przekładamy pod zwiniętym ciastem i zaciskamy na cieście, dzieląc je - na 15 części, z których otrzymamy 15 bułeczek – ślimaków.
Bułeczki układać w blaszce (na spodzie z ciasta drożdżowego), w niedużych odległościach od siebie (mogą się stykać). Przykryć ściereczką, pozostawić do ponownego wyrośnięcia i podwojenia objętości (na 30 – 45 minut).
Piec w temperaturze 180º (grzanie góra-dół) przez około 30 minut.
W międzyczasie przygotować lukier z 1 szklanki cukru pudru roztartego grzbietem łyżki z 3 łyżkami wrzątku. Jeszcze ciepłe bułeczki polukrować i opcjonalnie posypać niewielką ilością truskawek liofilizowanych.
Źródło (z niewielkimi zmianami): mojewypieki.com