Drożdżówka z serem
Kiedy zobaczyłam zdjęcie tej drożdżówki z serem to od razu przypomniały mi się czasy dzieciństwa. Takimi tradycyjnymi ciastami się wtedy zajadaliśmy i do tej pory zresztą bardzo takie ciasta drożdżowe lubię. :-) Z przygotowaniem tego ciasta właściwie nie miałam żadnych kłopotów. Jedyny błąd, jaki zrobiłam to użyłam do niego mąki chlebowej a nie dodałam więcej mleka i przez to ciasto nie było bardzo wilgotne. Za to masa serowa rozpływała się w ustach. :-) Zapraszam, oto pyszna drożdżówka z serem :-)
Drożdżówka z seremSkładniki:
CIASTO:
- 600 g mąki pszennej chlebowej typ 650
- ok. 3/4 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 3 jajka
- 40 g świeżych drożdży
- 120 g masła
- 1/2 łyżeczki soli
- op. 16 g cukru wanilinowego
- niewielka ilość jajka do posmarowania kratki
MASA SEROWA:
- 500 g białego sera trzykrotnie mielonego
- 1/2 szklanki cukru
- 120 g masła
- 3 jajka
- skórka otarta z jednej, dobrze wyszorowanej cytryny
- mała łyżeczka olejku pomarańczowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 garście drobnych rodzynek
CIASTO
Mąkę przesiać do miski.
W dużym kubku rozetrzeć drożdże z łyżeczką cukru, dwoma łyżkami mąki i letnim mlekiem (wszystkie składniki wzięte ze składników odmierzonych do przygotowania ciasta). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Masło stopić i ostudzić. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym i solą na puszystą masę. Białka ubić na sztywną pianę.
Do przesianej mąki dodać utarte żółtka, ubite białka i wyrośnięte drożdże. Wyrabiać najpierw łyżką a następnie ręką lub mikserem. Dodać stopione masło i wyrabiać dalej do całkowitego wchłonięcia.
Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (około 1 godziny)
MASA SEROWA
Oddzielić białka od żółtek.
Miękkie masło utrzeć z cukrem, żółtkami, skórką cytrynową i olejkiem pomarańczowym. Dodawać porcjami ser, a następnie mąkę i suche rodzynki.
Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać delikatnie z masą serową.
Blachę o wymiarach 23×34 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią i krótko wyrobić. Odkroić 2/3 i rozwałkować na wielkość trochę większą niż spód foremki. Wyłożyć je na spód blaszki i wykleić brzegi.
Na ciasto wyłożyć masę serową. Pozostały kawałek ciasta cienko rozwałkować, pokroić w paseczki i ułożyć je w kratkę (najlepiej po skosie) na masie serowej. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do ostatniego wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Przed włożeniem ciasta kratkę na wierzchu masy serowej posmarować małą ilością roztrzepanego jajka. Piec 20 minut a następnie zmniejszyć temperaturę do 170 stopni i piec jeszcze około 30 minut. Studzić na kratce.
Smacznego :-)
Źródło: Facebook, Smaczne, zdrowe wyroby domowe