Drożdżówka z rabarbarem
Na Cudawiankowym blogu wypatrzyłam przepis na drożdżówkę z rabarbarem , a że drożdżowe ciasta są pyszne i w dodatku trwa sezon rabarbarowy - postanowiłam takie ciacho upiec .
Składniki :
zaczyn :
- 5 dag drożdży
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki
- 1 szklanka ciepłego mleka
ciasto :
- 3,5 szklanki mąki
- 1 jajko
- 3 łyżki stopionego masła
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki wody
- szczypta soli
kruszonka :
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki cukru pudru
i oczywiście rabarbar .
Drożdże rozetrzeć z cukrem , dodać mleko i mąkę , wymieszać i odstawić do wyrośnięcia . Do miski wsypać mąkę , dodać roztrzepane jajko , wyrośnięty zaczyn , stopione masło , cukier , wodę i sól - wyrobić ciasto i zostawić je pod przykryciem do wyrośnięcia na około 1 godzinę .
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość , ponownie je wyrobić , rozwałkować na placek i przełożyć do formy . Na cieście ułożyć pokrojony w cienkie plasterki rabarbar ( u mnie to były 2 wielkie badyle ) . Zrobić kruszonkę - do miski wsypać mąkę , cukier i dodać masło , następnie rozetrzeć je w ręku , aż powstaną okruszki . Kruszonką posypać warstwę rabarbarową .
Piec w 180 C przez około 1 godzinę .
Po upieczeniu jeszcze ciepłe ciasto posmarowałam lukrem zrobionym z cukru pudru utartego z odrobiną gorącej wody .
Ciasto bardzo ładnie wyrosło , jest puchate , a jednocześnie sprężyste . Tak samo jak Cudawianka dałam za mało rabarbaru - niby przed pieczeniem pokryte było nim całe ciasto , ale po upieczeniu rabarbar stracił trochę wody i się skurczył , a ciasto wydatnie zwiększyło swoją objętość .
Następnym razem dam więcej owoców , a oprócz tego dodam aromat lub cukier waniliowy - brakowało mi takiej nutki w cieście .