Drożdżówka z rabarbarem

Drożdżówka z rabarbarem

Na Cudawiankowym blogu wypatrzyłam przepis na drożdżówkę z rabarbarem , a że drożdżowe ciasta są pyszne i w dodatku trwa sezon rabarbarowy - postanowiłam takie ciacho upiec .


Zdjęcie - Drożdżówka z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki :

zaczyn :

  • 5 dag drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 1 szklanka ciepłego mleka

ciasto :

  • 3,5 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 3 łyżki stopionego masła
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki wody
  • szczypta soli

kruszonka :

  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru pudru

i oczywiście rabarbar .

Drożdże rozetrzeć z cukrem , dodać mleko i mąkę , wymieszać i odstawić do wyrośnięcia . Do miski wsypać mąkę , dodać roztrzepane jajko , wyrośnięty zaczyn , stopione masło , cukier , wodę i sól - wyrobić ciasto i zostawić je pod przykryciem do wyrośnięcia na około 1 godzinę .

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość , ponownie je wyrobić , rozwałkować na placek i przełożyć do formy . Na cieście ułożyć pokrojony w cienkie plasterki rabarbar ( u mnie to były 2 wielkie badyle ) . Zrobić kruszonkę - do miski wsypać mąkę , cukier i dodać masło , następnie rozetrzeć je w ręku , aż powstaną okruszki . Kruszonką posypać warstwę rabarbarową .

Piec w 180 C przez około 1 godzinę .

Po upieczeniu jeszcze ciepłe ciasto posmarowałam lukrem zrobionym z cukru pudru utartego z odrobiną gorącej wody .

Zdjęcie - Drożdżówka z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto bardzo ładnie wyrosło , jest puchate , a jednocześnie sprężyste . Tak samo jak Cudawianka dałam za mało rabarbaru - niby przed pieczeniem pokryte było nim całe ciasto , ale po upieczeniu rabarbar stracił trochę wody i się skurczył , a ciasto wydatnie zwiększyło swoją objętość .

Następnym razem dam więcej owoców , a oprócz tego dodam aromat lub cukier waniliowy - brakowało mi takiej nutki w cieście .

Kategorie przepisów