Drożdżówka z rabarbarem

Na Cudawiankowym blogu wypatrzyłam przepis na drożdżówkę z rabarbarem , a że drożdżowe ciasta są pyszne i w dodatku trwa sezon rabarbarowy - postanowiłam takie ciacho upiec .


Zdjęcie - Drożdżówka z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki :

zaczyn :

  • 5 dag drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 1 szklanka ciepłego mleka

ciasto :

  • 3,5 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 3 łyżki stopionego masła
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki wody
  • szczypta soli

kruszonka :

  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru pudru

i oczywiście rabarbar .

Drożdże rozetrzeć z cukrem , dodać mleko i mąkę , wymieszać i odstawić do wyrośnięcia . Do miski wsypać mąkę , dodać roztrzepane jajko , wyrośnięty zaczyn , stopione masło , cukier , wodę i sól - wyrobić ciasto i zostawić je pod przykryciem do wyrośnięcia na około 1 godzinę .

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość , ponownie je wyrobić , rozwałkować na placek i przełożyć do formy . Na cieście ułożyć pokrojony w cienkie plasterki rabarbar ( u mnie to były 2 wielkie badyle ) . Zrobić kruszonkę - do miski wsypać mąkę , cukier i dodać masło , następnie rozetrzeć je w ręku , aż powstaną okruszki . Kruszonką posypać warstwę rabarbarową .

Piec w 180 C przez około 1 godzinę .

Po upieczeniu jeszcze ciepłe ciasto posmarowałam lukrem zrobionym z cukru pudru utartego z odrobiną gorącej wody .

Zdjęcie - Drożdżówka z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto bardzo ładnie wyrosło , jest puchate , a jednocześnie sprężyste . Tak samo jak Cudawianka dałam za mało rabarbaru - niby przed pieczeniem pokryte było nim całe ciasto , ale po upieczeniu rabarbar stracił trochę wody i się skurczył , a ciasto wydatnie zwiększyło swoją objętość .

Następnym razem dam więcej owoców , a oprócz tego dodam aromat lub cukier waniliowy - brakowało mi takiej nutki w cieście .

Przepisy z tych kategorii

Drożdżówka z rabarbarem i morelą
8

Drożdżówka z rabarbarem i more…

Majana Majana
Majanowe pieczenie

Ciasto rabarbarowo-jabłkowe z bezą
22

Ciasto rabarbarowo-jabłkowe z…

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką
3

Ciasto drożdżowe z rabarbarem…

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Kurczak pieczony w sosie rabarbarowo-wiśniowym

Kurczak pieczony w sosie rabar…

Dzi Dzi
karmelowy

Oszukane lato i tarta z rabarbarem
1

Oszukane lato i tarta z rabarb…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Mrożona herbata. Z rabarbarem i bzem

Mrożona herbata. Z rabarbarem…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Przepisy z tych kategorii

Eklery z „kruszonką” (choux au craquelin)

Eklery z „kruszonką” (choux au…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Pszenno-żytni bakaliowiec na zakwasie

Pszenno-żytni bakaliowiec na z…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Makaron pomidorowy z maszynki

Makaron pomidorowy z maszynki

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Naleśniki z mascarpone i malinami
1

Naleśniki z mascarpone i malin…

Aleglodomorek Aleglodomorek
Aleglodomorek

Pączki Basi. Rozmowa o zimie…
1

Pączki Basi. Rozmowa o zimie…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Sen o fidze

Sen o fidze

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze