Drożdżówka z powidłami
Niesamowicie miękkie, puszyste i delikatne ciasto drożdżowe z dużą ilością kruszonki, nadziane domowymi powidłami. Marzyło mi się takie od dawna i w końcu znalazłam przepis idealny ! Z podanych proporcji wychodzi naprawdę solidna porcja pysznego ciasta. Bardzo polecam !
przepis Aciri znaleziony u Joli, która wciąż kusi pysznymi wypiekami ;)
szklanka = 250 ml
Składniki :
ciasto :
- 3 jajka
- 150 g masła - roztopionego i ostudzonego
- 3/4 szklanki cukru [jeżeli wolicie mniej słodkie ciasto, wystarczy 1/2 szklanki]
- 4 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka letniego mleka
- 50 g świeżych drożdży
do posmarowania :
- słoik domowych powideł śliwkowych [lub dżemu]
kruszonka :
- 90 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 60 g gorącego, roztopionego masła
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Do kubeczka pokruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru i wlać ok.1/4 szklanki letniego mleka. Wymieszać i odstawić na parę minut, aby drożdże zaczęły pracować.
Jajka utrzeć z pozostałym cukrem (mikserem).
Do dużej miski wsypać mąkę, wlać ostudzone masło, utarte z cukrem jajka i rozczyn. Mikserem (końcówki haki) wyrobić ciasto - nie powinno się kleić (w razie potrzeby dosypać niewielką ilość mąki). Miskę z ciastem przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - na ok.45 minut.
Blachę o wymiarach 30 x 25 [może być ciut większa] wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i rozwałkować na prostokątny placek o grubości ok.1 cm. [nie wałkowałam, tylko rozciągnęłam placek dłońmi posmarowanymi wcześniej olejem]. Na ciasto wyłożyć powidła i równomiernie je rozsmarować na całej powierzchni. Posmarowany placek zwinąć w rulon. Pokroić go w ok.2 cm plastry - układać je w przygotowanej blaszce w dowolny sposób. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok.15-20 minut.
Przygotować kruszonkę : mąkę wymieszać z cukrami, zalać gorącym, roztopionym masłem i wymieszać do powstania okruchów.
Wyrośnięte ciasto posypać kruszonką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C [w oryginale 180°C]. Piec przez ok.50 minut.
Po upieczeniu ostudzić na kratce.
wersja dla "maszynistów" :
Przygotować rozczyn. Do misy maszyny wlać płynne składniki, potem wsypać suche, a na końcu wyrośnięty rozczyn. Nastawić program "ciasto rosnące" (ok.1,5 godz.) - uwaga ! ciasto bardzo rośnie ! Z wyrośniętym ciastem postępować jak w dalszej części przepisu.