Drożdżowe gniazdka
Drożdżowe słodkie bułeczki w kształcie gniazdek z jajeczkami, to wspaniała dekoracja na stół wielkanocny. Lekkie, puszyste gniazdka, pachnące wanilią wyśmienicie smakują i pięknie się prezentują.
- 500 g mąki pszennej
- 40 g świeżych drożdży
- 100 g drobnego cukru
- 80 g miękkiego masła
- 220 ml ciepłego mleka
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczka soli
- 4 żółtka
- 1 jajko
Dodatkowo:
- 1 jajko
- 25 g rozpuszczonego masła
- 2 łyżki cukru perlistego
- jajka cukrowe
Wykonanie:
- Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru dodać 2 łyżki ciepłego mleka i 1 łyżkę mąki, wymieszać, odstawić do wyrośnięcie.
- Mąkę przesiać, dodać wyrośnięte drożdże i pozostałe składniki, wyrobić mikserem lub ręcznie przez ok. 5 minut, po czym przykryć sciereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę do potrojenia objętości.
- Wyrosnięte ciasto ponownie wyrobić i podzielić na 24 kawałki, z każdego kawałka uformować po dwa 30 cm długości wałeczki i skręcać spiralnie, tworząc dwa koła, zakładać jeden na drugi, a w srodek włożyć metalową rurkę /patrz zdjęcie/:
- Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
- Posmarować rozmąconym jajkiem.
- Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 190 st. C, przez 25-30 minut.
- Po upieczeniu posmarować rozpuszczonym masłem i posypać perlistym cukrem.
- W srodek każdego gniazdka ułożyć po 3 lub cztery cukrowe jajeczka.
Smacznego !
autor: Samantha