Drożdżowe z nutellą i owocami
Drożdżowe z owocami latem, to pozycja obowiązkowa.
Dla urozmaicenia dodałam trochę nutelli. Spróbujcie bo wyszło pysznie.
Składniki:
500 g. mąki
50 g. drożdży
1 szklanka ciepłego mleka
1/2 szklanki cukru
2 jajka
50 g. masła
Kruszonka:
50 g. masła
4 łyżek mąki
4 łyżki cukru
Dodatkowo:
2,5 łyżki nutelli
truskawki
borówki
Wykonanie:
Masło roztopić i odstawić do przestudzenia.
Ciepłe mleko wlać do miski. Dodać drożdże i łyżkę cukru.
Odstawić żeby drożdże zaczęły pracować.
Jajka ubić z cukrem. Można to zrobić mikserem, lub trzepaczką.
Do miski z drożdżami wsypać mąkę, dodać ubite jajka i wymieszać.
Na koniec wlać roztopione i przestudzone masło.
Wyrobić ciasto mikserem z hakami, lub robotem.
Tak przygotowane ciasto przełożyć na prostokątną blaszkę, wyłożoną
papierem do pieczenia, lub wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą.
Nakryć ściereczką i odstawić na 30-40 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie na wierzch ciasta wyłożyć nutellę. Nie za dużo.
Ja zrobiłam łyżką esy floresy.
Na to wyłożyć pokrojone truskawki i borówki.
Owoców nie powinno być za dużo, żeby ciasto nie było zbyt ciężkie.
Składniki na kruszonkę przełożyć do miski.
Zagnieść palcami, żeby powstała kruszonka.
Posypać wierzch ciasta.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni, 40-45 minut.