Drożdżowe wieńce cynamonowe
Tweet
Dziś przedstawiam przepis na cynamonowe wieńce drożdżowe. Pyszne, delikatne, puszyste i też nie za słodkie – takie po prostu idealne:). Pomimo skomplikowanego wyglądu są łatwe w wykonaniu, a najwięcej czasu zajmuje wyrastanie ciasta. Polecam!
Przepis znalazłam tutaj.
Drożdżowe wieńce cynamonowe
(8 wieńców)
Składniki:
- 3/4 szklanki letniego mleka (ok. 40 oC)
- 7 g (2 1/4 łyżeczki) drożdży instant
- 275 g (2 szklanki) mąki pszennej
- 1 1/2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 85 gramów (6 1/2 łyżki) masła, roztopionego
- 1 żółtko
Nadzienie:
- 1/4 szklanki masła, roztopionego
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
- Do małej miseczki wlej mleko i posyp je drożdżami. Po minucie dokładnie wymieszaj i odstaw na 10 minut, aż pojawią się bąbelki.
- W dużej misce lub pojemniku miksera wyposażonego w końcówkę do ciast wymieszaj mąkę, cukier i sól. Cały czas miksując dodaj mleko z drożdżami, masło i żółtko, aż powstanie jednolite ciasto. Przełóż je na posypaną mąką powierzchnię i zagniataj przez chwilę rękami, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne. Umieść je w naoliwionej misce, przykryj ręcznikiem kuchennym i odstaw w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość (ok. 1 godziny).
- Wyłóż dużą blachę papierem do pieczenia a w małej miseczce wymieszaj wszystkie składniki nadzienia.
- Wyłóż wyrośnięte ciasto na wyłożoną mąką powierzchnię i podziel je na 8 równych części. Rozwałkuj każdą na koło o średnicy ok. 13 cm i wysmaruj je najlepiej pędzlem przygotowanym nadzieniem. Następnie zawiń każde koło w ciasny rulon. Następnie przetnij każdy rulon wzdłuż na pół pozostawiając nietkniętą 0,5 cm końcówkę. Zawiń ze sobą obie połówki w spiralę i połącz końce tworząc wieniec (tak jak na stronie źródłowej). Umieść na przygotowanej blaszce i powtórz tą czynność z pozostałymi rulonami. Przykryj blachę i odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut. Rozgrzej piekarnik do 200 oC.
- Posmaruj wieńce resztą nadzienia jeżeli zostało. Włóż je do nagrzanego piekarnika na 5 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 180 oC. Piecz do ładnego zarumienienia, 10-12 minut .
- Posyp cukrem pudrem przed podaniem.
English version
Cinnamon Wreaths
(8 rolls)
Ingredients:
- 3/4 cup lukewarm milk (40 degrees C)
- 7 grams (2 1/4 teaspoons) active dry yeast
- 275 grams (2 cups) all purpose flour
- 1 1/2 tablespoons sugar
- 1/2 teaspoon salt
- 85 grams (6 1/2 tablespoons) unsalted butter, melted
- 1 egg yolk
- 1/4 cup unsalted butter, melted
- 3 tablespoons sugar
- 2 teaspoons cinnamon
- powdered sugar for dusting
Preparation:
- In a small bowl, sprinkle yeast over milk. Let sit for a minute, then stir to combine. Let sit until frothy (10 minutes).
- In the bowl of a large food processor or stand mixer fitted with a dough blade or a large bowl, combine flour, sugar, and salt. Mix in the yeast with milk, butter, and egg yolk until dough comes together. Process or knead on lightly floured surface until smooth and elastic. Place in large oiled bowl, cover, and let rise until doubled, about 1 hour.
- Line a large baking sheet with parchment. In a small bowl, combine filling ingredients: butter, sugar, and cinnamon.
- On a floured surface, divide the dough into 8 equal pieces. Roll a piece into a 13 cm wide circle. Use a pastry brush to spread filling over the circle in a thin layer. Roll the circle up. Cut down the middle lengthwise, leaving about 0,5 cm intact at the edge. Twist the two pieces together, fanning the cut side outward. Seal the edges together to form a circle (eg. here). Place on prepared baking sheet. Repeat with remaining pieces. Cover and let rise until puffy, about 30 minutes. Preheat oven to 200 degrees C.
- If desired, brush the tops with remaining filling. Bake in preheated oven for 5 minutes, then reduce heat to 180 degrees C. Bake until golden brown, 10-12 minutes.
- If desired, top with powdered sugar before serving.