Drożdżowe swiderki
Przepysznie masłowe, delikatne i cudownie mięciutkie. Wspaniałe bułeczki w stylu zakręconych swiderków posypanych cynamonowym cukrem.
Wysmienite drożdżówki, znakomite do mleka czy kawy, polubią je dzieci, a dorośli ze smakiem będą się zajadać.
Nie można ich nie spróbować, smakują naprawdę swietnie.
Składniki:
- 40 g świeżych drożdży
- 50 g drobnego cukru
- 25 g cukru waniliowego
- 250 g miękkiego masła
- 1/4 łyżeczka soli
- 2 jaja
- 500 g mąki pszennej
- 200 ml ciepłego mleka
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
Wykonanie:
- Drozdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru i wymieszać z 3 łyżkami letniego mleka, odstawić w ciepłe miejsce do wyrosnięcia.
- Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać sól, po jednym jajku.
- Następnie dodać mąką, wyrosnietę drożdże i letnie mleko.
- Zmiksować do połączenia składników, przez ok. 4 minuty.
- Ciasto wyłożyć na blat podsypany mąką, uformować wałek.
- Następnie podzielić na ok. 24 kawałki, z których formować cienkie wałeczki i skręcić każdy spiralnie.
- Obtoczyć w cukrze wymieszanym z cynamonem.
- Skręcone wałeczki ułożyć w formie, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 200 st. C przez 15 minut lub do zarumienienia.
Smacznego ?