Drożdżowe swiderki

Drożdżowe swiderki

Przepysznie masłowe, delikatne i cudownie mięciutkie. Wspaniałe bułeczki w stylu zakręconych swiderków posypanych cynamonowym cukrem.

Wysmienite drożdżówki, znakomite do mleka czy kawy, polubią je dzieci, a dorośli ze smakiem będą się zajadać.

Nie można ich nie spróbować, smakują naprawdę swietnie.

Zdjęcie - Drożdżowe swiderki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 40 g świeżych drożdży
  • 50 g drobnego cukru
  • 25 g cukru waniliowego
  • 250 g miękkiego masła
  • 1/4 łyżeczka soli
  • 2 jaja
  • 500 g mąki pszennej
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu

Zdjęcie - Drożdżowe swiderki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wykonanie:

  1. Drozdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru i wymieszać z 3 łyżkami letniego mleka, odstawić w ciepłe miejsce do wyrosnięcia.
  2. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać sól, po jednym jajku.
  3. Następnie dodać mąką, wyrosnietę drożdże i letnie mleko.
  4. Zmiksować do połączenia składników, przez ok. 4 minuty.
  5. Ciasto wyłożyć na blat podsypany mąką, uformować wałek.
  6. Następnie podzielić na ok. 24  kawałki, z których formować cienkie wałeczki i skręcić każdy spiralnie.
  7. Obtoczyć w cukrze wymieszanym z cynamonem.
  8. Skręcone wałeczki ułożyć w formie, wyłożonej papierem do pieczenia.
  9. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 200 st. C przez 15 minut lub do zarumienienia.

Smacznego ?

Zdjęcie - Drożdżowe swiderki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów