Drożdżowe muffiny z truskawkami
Ponieważ jeszcze są truskawki, postanowiłam upiec jakieś ciasto z ich dodatkiem. Wypatrzyłam przepis na tym blogu. Babeczki są wspaniałe, niesamowicie puszyste i delikatne. Nawet na drugi dzień nie tracą nic na swojej wartości. Polecam :-)
Z podanego przepisu wyszło mi 12 babeczek ( muffinek)
Składniki na babeczki:
230 g mąki pszennej tortowej
7 g drożdży suchych
2 duże żółtka
½ szklanki mleka
50 g roztopionego masła
50 g cukru
16 g cukru waniliowego
Składniki na kruszonkę
50 g masła
60 g mąki pszennej
50 g cukru
Dodatkowo:
12 truskawek
1 rozmącone jajko zmieszane z łyżką mleka
1 – 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Sposób wykonania babeczek: Do letniego mleka dodać łyżkę cukru, mąki i całe drożdże a następnie odstawić do momentu aż ruszą. Do drożdży dodać pozostałe składniki i wyrobić dokładnie gładkie i jednolite ciasto. Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę do podwojenia składników.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 – 12 równych części (każda o wadze 45 – 50 g). Z każdej części uformować kulkę, lekko spłaszczyć, położyć na niej obtoczoną w mące ziemniaczanej truskawkę i ponownie uformować kulkę, tak, aby owoc znalazł się w środku.
Gotowe kulki ciasta układać na wysmarowanych tłuszczem foremkach do muffinek i pozostawić jeszcze na ok. 15 minut, żeby podrosły.
Przygotować kruszonkę: Masło rozpuścić dodać mąkę i cukier. Ręką wyrobić kruszonkę.
Podrośnięte babeczki wysmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z łyżką mleka i posypać kruszonką. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut w temperaturze 190 stopni C. Smacznego :-)