Drożdżowe jagodzianki

Drożdżowe jagodzianki
Zdjęcie - Drożdżowe jagodzianki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Drożdżowe jagodzianki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Drożdżowe jagodzianki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Drożdżowe jagodzianki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 70 dag mąki pszennej
  • 70 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 120 g masła
  • 2 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • jagody
Przygotowanie

Mleko podgrzewamy, aby było ciepłe, ale nie gorące, wsypujemy do niego dwie łyżki cukru i mieszamy. Dodajemy drożdże. Rozczyn przykrywamy ściereczką i czekamy aż podrośnie. 


W tym czasie do dużej miski przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy pozostały cukier oraz dodajemy szczyptę soli. Następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn oraz wbijamy jajka a całość wyrabiamy ręką. Stopniowo dodajemy stopione, ciepłe masło. Wyrabiamy gładkie, jednolite i elastyczne ciasto, które przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. 


Gdy ciasto podwoi swoją objętość, odrywamy porcjami kawałki. Na posypanej mąką stolnicy wałkujemy je na dość cienkie placki i dużą szklanką wykrawamy kółka, lekko je rozpłaszczając. Na każdym kółku kładziemy po płaskiej łyżeczce jagód, które posypujemy cukrem. 


Dobrze sklejamy brzegi i formujemy bułeczki, które układamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętając aby układać je sklejeniem do dołu. 


W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 170 stopni. 


Bułeczki pieczemy do zarumienienia. Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem.

Kategorie przepisów