Drożdżowe ciasto "do odrywania"

Drożdżowe ciasto "do  odrywania"

Idealne, drożdżowe ciasto z cynamonem. Dość kaloryczne, ze względu na ilość masła, ale  za to bardzo smaczne. Inspirację znalazłam tu - polecam blog, a także tu - też świetny, smakowity blog.

 Zdjęcie - Drożdżowe ciasto "do  odrywania"  - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Drożdżowe ciasto "do  odrywania"  - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Drożdżowe ciasto "do  odrywania"  - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Drożdżowe ciasto "do  odrywania"  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

400 g mąki pszennej

ok. 100 g cukru

ok. 150 - 200 ml ciepłego mleka

2 żółtka i jedno białko

60 g roztopionego masła

torebka drożdży suszonych (7 g)

cukier, cynamon i roztopione masło do smarowania

Z cukru, 50 g mąki, połowy szklanki mleka i drożdży trzeba zrobić zaczyn i odstawić go na 30 minut. Następnie dodać mąki - trochę - mleka, masła i zagniatać - ręką albo w maszynie. Warto dodawać na przemian składniki suche i mokre - wtedy łatwiej się wyrabia. Kiedy dodamy już wszystkie składniki, a wyrabiane ciasto przestanie kleić się do dłoni należy je odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Zagnieść ponownie i znów odstawić na 60 minut. Ponownie zagnieść, podzielić na pół i pierwszy kawałek rozwałkować na oprószonej mąka stolnicy. Ciasto posmarować roztopionym masłem i posypać cukrem zmieszanym z cynamonem a następnie złożyć na pół. Pasek ciasta pokroiłam na prostokątne kawałki - ok 5 z każdego paska. Złożyłam je na pół i włożyłam do podłużnej formy keksowej. Tak samo trzeba postąpić z druga częścią ciasta.

Odstawiłam na 20 minut do wyrośnięcia i przed wstawieniem do piekarnika posmarowałam resztką roztopionego masła i posypałam cukrem z cynamonem.

Piekłam w 180 stopniach C przez 30 minut.

Kategorie przepisów