Drobiowe roladki
Coś szybkiego na obiad - gdy znudzą się kotlety z piersi kurczaka :) Przepis znalazłam u Edysi.
Składniki ( na 2 roladki ) :
- 1 pierś z kurczaka , przekrojona na dwie części
- 2 plastry szynki
- 2 plastry sera
- 2 paski czerwonej papryki [ u Edysi - 2 cząstki pomidora ]
- 1 łyżeczka masła
- vegeta
na ciasto :
- 1 jajko
- 1 łyżka śmietany
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- sól
Pierś z kurczaka rozbić dość cienko tłuczkiem , posypać vegetą . Na każdym plastrze położyć plaster szynki i sera , po paseczku papryki i połowie łyżeczki masła . Zwinąć ciasno w roladki i spiąć wykałaczkami.
Przygotować ciasto : jajko , śmietanę i mąkę wymieszać dokładnie - ciasto powinno być dość gęste , żeby nie spłynęło z roladek . W razie potrzeby dosypać jeszcze trochę mąki.
Roladki maczać w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju na złoto [ ja smażyłam na niedyżym ogniu , żeby równomiernie się wysmażyły].