Drobiowe roladki z pieczarkami

Drobiowe roladki z pieczarkami

Dawno nie robiłam tych roladek , więc postanowiłam przygotować je na sobotni obiad . Delikatne mięso drobiowe z dodatkiem pieczarek i sera to bardzo smaczne połączenie . Roladkom towarzyszyły na talerzu smażone ziemniaki w ziołach i surówka :)

Zdjęcie - Drobiowe roladki z pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki ( na 2 roladki ) :

  • połówka piersi kurczaka
  • 100-150 g pieczarek
  • 2 łyżki żółtego sera startego na tarce o dużych oczkach
  • 1 łyżka margaryny
  • pół małej cebuli
  • sól , pieprz , sproszkowany czosnek

do panierowania :

  • mąka , jajko , bułka tarta

do smażenia :

  • oliwa lub olej


Cebulkę obrać i pokroić w kosteczkę . Pieczarki obrać , opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Na patelni rozgrzać margarynę , wrzucić cebulkę , chwilkę podsmażyć i dodać pieczarki . Smażyć do momentu odparowania soku . Doprawić solą i pieprzem.

Połówkę piersi z kurczaka przekroić wdłuż na dwa kotlety . Każdy z nich rozbić tłuczkiem jak najcieniej. Posolić , popieprzyć i oprószyć czosnkiem . Na każdym z kotletów położyć po 1 łyżce startego żółtego sera i po czubatej łyżce podsmażonych pieczarek . Zwinąć w dość ścisłe roladki , spiąć wykałaczkami.

Tak przygotowane roladki panierować w mące , roztrzepanym jajku i bułce tartej . Kłaść na rozgrzany tłuszcz i smażyć powoli na małym ogniu - aż do zrumienienia.

Kategorie przepisów