Dostałam fasolę ...
Dostałam fasolę ...
... świeżutką, wyłuskaną prosto ze strąków. Całe 700 gram. Dla mnie, to rzadko jedzony przysmak. Taką fasolę rzadko widuję. Suszona, czy w strąkach - owszem. Lecz taka dopiero co wyłuskana - to rarytas. Tym bardziej się cieszę, że zostałam nią obdarowana.
Pięknie wygląda, szybko się gotuje i jest bardzo smaczna!
Ugotowałam ją i dodałam do podduszonej papryki z cukinią, cebulą i domowym przecierem pomidorowym. Wyszedł sycący, kolorowy obiad. Na dodatek było szybko:)
A tymczasem zapraszam na fasolkę:) Zużyłam połowę tego, co dostałam.
Owocujące pomidorki balkonowe :)
Świeża Fasola z warzywami
2-3 porcje
300 g świeżej, wyłuskanej fasoli (odmiana trochę mniejsza niż „Jaś”)
1 cebula drobno pokrojona
1 cukinia dł. około 20 cm pokrojona w ćwierćplasterki
1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
1 szkl. dobrego przecieru z pomidorów
sól
1 łyżeczka oregano
Fasolę opłukać i ugotować do miękkości (15 - 20 min.). Zachować około 1 szklanki wody z gotowania.
Na dużej patelni z pokrywką zeszklić cebulę na łyżce tłuszczu (olej, oliwa ...) i wrzucić paprykę. Dusić przez 2 minuty. Dorzucić cukinię i dusić kolejne 2 minuty. Dodać ugotowaną fasolę, przecier, sól, oregano i dolać trochę wody z gotowania fasoli - ilość wg uznania. Wszystko razem zagotować.
I danie gotowe. Podawać np. z chrupiąca bagietką.