Dorsz w sosie kurkowym
Początkowo myślałam, że połączenie ryby z grzybami nie będzie najszczęśliwszym wyborem, ale okazało się inaczej. Musicie spróbować :)
Dorsz w sosie kurkowym
Składniki (3-4 porcje):
- dorsz atlantycki ok. 400 g (1 duży filet)
- 1/2 cytryny
- sól, pieprz cytrynowy, pieprz ziołowy, curry, garam masala
- olej do smażenia
Sos:
- 0,5 kg kurek
- 2 cebule
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka masła
Dorsza pokrój na mniejsze kawałki. Rybę skrop sokiem z cytryny. Dopraw solą i przyprawami (pieprzem cytrynowym, ziołowym, curry i garam masala). Schowaj do lodówki i w tym czasie przygotuj sos. Cebule pokrój w drobną kostkę. Podsmaż je na oleju, dodaj umyte i przebrane kurki. Podsmażaj 3 minuty, dodaj masło i podsmażaj kolejne 3 minuty. Dopraw solą i pieprzem. Rybę podsmaż na niewielkiej ilości oleju, po 3-4 minuty z każdej strony. Gotową rybę polej sosem.
Dorsz w sosie kurkowym
Składniki (3-4 porcje):
- dorsz atlantycki ok. 400 g (1 duży filet)
- 1/2 cytryny
- sól, pieprz cytrynowy, pieprz ziołowy, curry, garam masala
- olej do smażenia
Sos:
- 0,5 kg kurek
- 2 cebule
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka masła
Dorsza pokrój na mniejsze kawałki. Rybę skrop sokiem z cytryny. Dopraw solą i przyprawami (pieprzem cytrynowym, ziołowym, curry i garam masala). Schowaj do lodówki i w tym czasie przygotuj sos. Cebule pokrój w drobną kostkę. Podsmaż je na oleju, dodaj umyte i przebrane kurki. Podsmażaj 3 minuty, dodaj masło i podsmażaj kolejne 3 minuty. Dopraw solą i pieprzem. Rybę podsmaż na niewielkiej ilości oleju, po 3-4 minuty z każdej strony. Gotową rybę polej sosem.