Dorsz w sosie kokosowym

Dorsz w sosie kokosowym

Pisałam niedawno, że w kuchni coraz częściej zmienia mnie mój Mąż. Ostatnim jego odkryciem stał się wok, wypróbowujemy więc kolejne potrawy z książki "Potrawy z woka" wydawnictwa Parragon. Poniższe danie jest rewelacyjne, polecam Wam do zrobienia - jedno z lepszych dań, jakie ostatnio mieliśmy okazję zjeść.

Składniki:

450 g filetu z dorsza, bez skóry i ości

2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych

25 g mąki

1 ząbek czosnku

2 łyżki czerwonej tajskiej pasty curry

1 łyżka sosu rybnego

300 ml mleczka kokosowego

175 g pomidorków koktajlowych, pokrojonych na połowy

20 świeżych liści bazylii (jeśli macie możliwość, warto użyć bazylii tajskiej)

kawałek (ok. 2-3 cm) świeżego imbiru, startego

Rybę pokrój na kawałki, usuń ości. Obtocz rybę w mące. W woku rozgrzej olej i smaż rybę przez 3-4 minuty na dużym ogniu. W międzyczasie, w innym naczyniu zmieszaj czosnek, pastę curry, sos rybny, imbir i mleko kokosowe. Mieszankę przelej do woka i doprowadź całość do wrzenia. Dołóż pomidory i gotuj jeszcze przez 5 minut. Dodaj posiekane liście bazylii. Podawaj z ryżem.

Zdjęcie - Dorsz w sosie kokosowym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów