Dorsz w sosie kokosowym
Pisałam niedawno, że w kuchni coraz częściej zmienia mnie mój Mąż. Ostatnim jego odkryciem stał się wok, wypróbowujemy więc kolejne potrawy z książki "Potrawy z woka" wydawnictwa Parragon. Poniższe danie jest rewelacyjne, polecam Wam do zrobienia - jedno z lepszych dań, jakie ostatnio mieliśmy okazję zjeść.
Składniki:
450 g filetu z dorsza, bez skóry i ości
2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
25 g mąki
1 ząbek czosnku
2 łyżki czerwonej tajskiej pasty curry
1 łyżka sosu rybnego
300 ml mleczka kokosowego
175 g pomidorków koktajlowych, pokrojonych na połowy
20 świeżych liści bazylii (jeśli macie możliwość, warto użyć bazylii tajskiej)
kawałek (ok. 2-3 cm) świeżego imbiru, startego
Rybę pokrój na kawałki, usuń ości. Obtocz rybę w mące. W woku rozgrzej olej i smaż rybę przez 3-4 minuty na dużym ogniu. W międzyczasie, w innym naczyniu zmieszaj czosnek, pastę curry, sos rybny, imbir i mleko kokosowe. Mieszankę przelej do woka i doprowadź całość do wrzenia. Dołóż pomidory i gotuj jeszcze przez 5 minut. Dodaj posiekane liście bazylii. Podawaj z ryżem.