Dorsz na risotto z rodzynkami
Jedną z najczęściej wybieranych ryb w Polsce jest dorsz. Dlaczego? Przystępna cena, niezły smak i dostępność. Zazwyczaj przyrządzamy dorsza w piekarniku w akompaniamencie warzyw, świeżych pomidorów i oczywiście cytryny. Tym razem jednak postawiliśmy na prostotę. Rybę podsmażyliśmy w klasycznej panierce z jajka i bułki tartej. Aby potrawie nadać aromatu podaliśmy dorsza na risotto z ryżu jaśminowego duszonego w mleku kokosowym z dodatkiem rodzynek i warzyw.
Dorsz na risotto z rodzynkami
Porcja: 2
Czas przygotowania: 30 minut
Poziom trudności : łatwe
Składniki:
- 2 filety z dorsza
- 100 g ryżu jaśminowego
- 4 pieczarki
- ½ papryki czerwonej
- 1 mała cebula (najlepiej szalotka)
- Garść rodzynek
- 150 ml mleka kokosowego
- Olej kokosowy
- Bułka tarta
- 1 jajko
- Sól, pieprz
- curry, imbir
Przygotowanie:
Na oleju kokosowym podsmażamy drobno posiekaną cebulkę, dodajemy pokrojone pieczarki oraz paprykę. Dusimy kilka minut, następnie dodajemy ryż oraz rodzynki , smażymy chwilkę a potem dolewamy mleko kokosowe oraz około 150 ml wody. Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania, curry oraz imbirem. Przykrywamy i dusimy około 10-15 minut do momentu aż ryż będzie miękki i wpije niemal cały płyn. W razie potrzeby podlewamy wodą lub mlekiem kokosowym aby się nie przypaliło. Dorsza doprawiamy pieprzem i odrobiną soli, moczymy w roztrzepanym jajku, następnie obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju kokosowym kilka minut z obu stron. Gotową rybę przekładamy do risotto i dusimy razem dosłownie 2-3 minuty pod przykryciem. Podajemy od razu po przygotowaniu.