Dorada z trawą cytrynową i kolendrą

Dorada z trawą cytrynową i  kolendrą

Proste, nieco orientalne danie, które kusi nie tylko prostotą wykonania, ale i różnorodnością składników. Pięknie pachnie, całkiem fajnie wygląda na talerzu, dobrze smakuje. Przepis z książki P. Chmiel "Romans z gotowaniem". Polecam i przepis i książkę :)

Zdjęcie - Dorada z trawą cytrynową i  kolendrą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dorada z trawą cytrynową i kolendrą

Składniki:

  • 1 świeża wypatroszona dorada
  • 1 pęd trawy cytrynowej
  • 1 limonka
  • ząbek czosnku
  • szczypta chilli
  • sól morska i pieprz
  • świeża kolendra

Rybę dobrze opłukać, osuszyć, na bokach zrobić nacięcia nożem. Natrzeć oliwą, oprószyć solą (także w środku) i pieprzem oraz odrobiną chilli. W środek włożyć ząbek czosnku i 2 plasterki limonki. Resztę plasterków limonki i lekko zgniecioną trawę cytrynową ułożyć na doradzie (trawę cytrynową można też wsunąć do środka ryby), dodać kilka gałązek świeżej kolendry. Całość można obwiązać sznurkiem, szczelnie owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec 20 - 30 minut.

Smacznego:)

Kategorie przepisów