Donaty z opiekacza
Tym razem na tłusty czwartek polecam wersję pączków z opiekacza czyli donaty amerykańskie pieczone.
Prosty sposób na przygotowanie szybkich pączków, które nie gorzej smakują od tradycyjnych.
Więc jeśli posiadacie taki opiekacz do pączków, to polecam ich przygotowanie. Po upieczeniu wystarczy tylko polać czekoladą i posypać kolorowymi posypkami, wtedy będą smakować jeszcze lepiej.
Składniki na 21 szt.:
- 225 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g drobnego cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 jajo
- 125 g masła
- 190 ml mleka
Składniki na dekorację:
- 100 g czekolady /gorzkiej lub mlecznej lub białej/
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
- kolorowa posypka
Wykonanie:
- Mąkę z proszkiem, solą i cukrem wymieszać.
- Dodać miękkie masło, jajo i mleko.
- Zmiksować wszystkie składniki do otrzymania jednolitej masy.
- Ciasto przełożyć na trzy razy do rękawa cukierniczego i wyciskać do pełna w otwory na donaty.
- Piec wg. instrukcji producenta / u mnie 6 minut/.
- Gorące wystudzić na kratce metalowej.
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać 2 łyżki rozpuszczonego masła i wymieszać.
- Donaty zanurzać w gorącej czekoladzie do połowy ciasteczka.
- Posypać kolorowymi cukrowymi posypkami.
Smacznego ?