Donaty dyniowe

Donaty dyniowe

Amerykańskie pączki z dyni w korzennych smakach z białą czekoladą. Niektórzy nazywają je pączkami z dziurką lub  oponkami, lecz zawsze są donutami w kuchni amerykańskiej czy angielskiej.

Moje donaty są pieczone w foremkach do tego przeznaczonych, ale można także piec w opiekaczu do pączków pieczonych.

Korzenne, wilgotne z puree dyniowym, to wspaniałe i smaczne donaty do szybkiego przygotowania.

Zdjęcie - Donaty dyniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na 16 szt.:

  • 3 jaja
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
  • 280 g puree z dyni
  • 185 g cukru drobnego
  • 265 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 50 g białej czekolady

Zdjęcie - Donaty dyniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Donaty dyniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wykonanie:

  1. Jajka, cukier, olej zmiksować do rozpuszczenia się cukru.
  2. Dodać puree z dyni i wymieszać.
  3. Mąkę z proszkiem, solą i przyprawą korzenną wymieszać.
  4. Przesiać i dodać do płynnych zmiksowanych składników.
  5. Wymieszać do otrzymania gładkiej, jednolitej masy.
  6. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy z prostą koncówką.
  7. Formę do donatów spryskać olejem i wyciskać pełne otwory ciasta.
  8. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 180 st. C przez 25-30 minut lub do zarumienienia.
  9. Wystudzone donaty polać płynną białą czekoladą.

Smacznego ? 

Zdjęcie - Donaty dyniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów