Donaty dyniowe
Amerykańskie pączki z dyni w korzennych smakach z białą czekoladą. Niektórzy nazywają je pączkami z dziurką lub oponkami, lecz zawsze są donutami w kuchni amerykańskiej czy angielskiej.
Moje donaty są pieczone w foremkach do tego przeznaczonych, ale można także piec w opiekaczu do pączków pieczonych.
Korzenne, wilgotne z puree dyniowym, to wspaniałe i smaczne donaty do szybkiego przygotowania.
Składniki na 16 szt.:
- 3 jaja
- 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
- 280 g puree z dyni
- 185 g cukru drobnego
- 265 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki przyprawy korzennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki soli
- 50 g białej czekolady
Wykonanie:
- Jajka, cukier, olej zmiksować do rozpuszczenia się cukru.
- Dodać puree z dyni i wymieszać.
- Mąkę z proszkiem, solą i przyprawą korzenną wymieszać.
- Przesiać i dodać do płynnych zmiksowanych składników.
- Wymieszać do otrzymania gładkiej, jednolitej masy.
- Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy z prostą koncówką.
- Formę do donatów spryskać olejem i wyciskać pełne otwory ciasta.
- Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 180 st. C przez 25-30 minut lub do zarumienienia.
- Wystudzone donaty polać płynną białą czekoladą.
Smacznego ?