Domowy syrop czekoladowy Hershey'a
Muszę przyznać, że syrop czekoladowy Hershey'a jest tym czymś wspaniałym, co wyzwala ogromny uśmiech na mojej twarzy po jego skosztowaniu.
Uwielbiam go, bo przypomina mi się radość z domowego sosu czekoladowego robionego przez moją mamę kiedy byłam mała. Nieskromnie powiem, że mój sos jest o niebo lepszy.
Nie wiem czy znacie sos Hershey'a czy też nie. Ci co znają wiedzą jaki jest wspaniały i trudno dostępny w Polsce, a ci co nie znają niech zaraz lecą do kuchni i szukają ciemnego kakao.
Mój sos czekoladowy jest idealnym dodatkiem do lodów, wafli, naleśników czy też kawy. Można również szybko przygotować z niego wspaniałe kakao. Jest cudownie gęsty i aromatyczny. Można go przechowywać w lodówce kilka miesięcy, jednak nie sądzę, abyście byli w stanie mu się oprzeć i tak długo go trzymać takiego osamotnionego.
:)
Składniki:
- 1/2 szklanki ciemnego kakao
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
1. W rondelku o grubym spodzie połącz kakao, cukier i sól.
2. Dodaj wodę i zamieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
3. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj około 1minuty, ale uważaj, aby nie zaczęło kipieć.
4. Zdejmij z ognia i całkowicie ostudź.
5. Dodaj ekstrakt waniliowy, zamieszaj.
6. Przełóż do butelki.
Smacznego!
Ilość porcji: x 0 Czas przygotowania: 15min