Domowy ser ricotta
Ser robiony jakiś czas temu który potrzebowałam do placków a nigdzie nie mogłam go kupić. Jest delikatny w smaku lekko słonawy który lubię łączyć z pieczywem a na serku odrobina dżemiku ... :-)
- 1,5 litra mleka prawdziwego od krowy
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 cytryny
Mleko wlać do garnka z grubym dnem, i podgrzewać na małym ogniu. Gdy zacznie wrzeć dodać soli oraz wyciśnięty sok z połowy cytryny. Następnie gotować jeszcze chwile co jakiś czas mieszając, gdy zacznie wytwarzać się ser zdjąć z ognia i przecedzić przez sito wyłożone wcześniej gazą lub czystą ściereczką. Tak pozostawić do całkowitego ocieknięcia i wystudzenia. Przełożyć do miseczki i przechowywać przez kilka dni w lodówce.
Smacznego
Wydrukuj przepis i jeszcze kilka fotek...