Domowy rosół

Domowy rosół

Pyszny, aromatyczny i pożywny rosół na dużej ilości mięsa i warzyw. Mniam <3 Rosół nie tylko smakuje wspaniale z makaronem, naleśnikiem, czy kołdunami, ale jest też podstawą prawie wszystkich znanych nam polskich zup, tak pomidorowa, krupnik, ogórkowa, krupnik... i wielu wielu innych :) Zapraszam do przygotowań!
Zdjęcie - Domowy rosół - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
500 g skrzydełek kurczaka
500 g nóżek kurczaka
500 g golenia wołowego
1 cebula
2 marchewki
2 pietruszki kawałek pora
kawałek selera
1 suszony grzybek
1 pęczek natki pietruszki
1 gałązka lubczyku
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
sól, pieprz 

CZAS PRZYGOTOWANIA: 120-180 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
Przygotowanie: Obraną cebulę wrzucamy w całości na suchą, dokładnie rozgrzaną patelnię i przypalamy z każdej strony. Użytkownicy kuchenek gazowych mogą to zrobić bezpośrednio na ogniu :) Wkładamy do garnka, dodajemy mięso, warzywa, suszony grzybek, pietruszkę, lubczyk, liście laurowe i ziele angielskie. Wlewamy tyle wody, aby przykryła wszystkie składniki. Doprowadzamy do wrzenia, łyżką cedzakową zdejmujemy powstałą pianę, tzw. szumowiny. Zmniejszamy ognień. Gotujemy na małym ogniu (zupa powinna delikatnie "pyrkać") 2-3 godziny, od czasu do czasu uzupełniając wodę, na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Zupę dokładnie przecedzamy. Podajemy z ulubionym makaronem, kołdunami lub pokrojonym naleśnikiem, oraz z marchewką i kawałkami mięsa z gotowania (opcjonalnie). Posypujemy natką pietruszki i/lub koperkiem. Smacznego! :)
Zdjęcie - Domowy rosół - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów