Domowy makaron szpinakowy
Nie ma jak domowy makaron, ale tym razem zieloniutki szpinakowy - wyszedł bardzo smaczny z mąki razowej delikatny w smaku z lekkim posmakiem szpinaku bardzo polecam ;-)
- 150 g szpinaku ok 1/2 pęczka
- 1 jajko
- 1/ 2 łyżeczki soli
- 200 g mąki razowej lub pszennej
- plus mąka do podsypywania
Szpinak umyć, ogonki odkroić a liście posiekać - podsmażyć na łyżce masła. Następnie gdy będzie już miękki zdjąć z ognia i wystudzić. Jajko wbić do miseczki dodać sól oraz zimny szpinak i zmiksować dodać mąkę i wyrabiać ciasto ok ok 5 -8 minut. Ciasto rozwałkowywać na grubość ok 2 mm i kroić w dowolnym kształt. Gotować w osolonej wodzie z łyżką oliwy do miękkości.
Smacznego
i jeszcze kilka fotek...