Domowy makaron do zupy
100 g mąki na 1 jajko - ja zrobiłam makaronu z 400 g mąki i 4 jajek + 2 łyżki wody i szczypty soli
Trzeba zagnieść makaron aż będzie sprężysty i gładki.
Rozwałkować cieniutko na blacie lub stolnicy i pokroić w cienkie paski - mogą być i większe paski - jak kto lubi.
Odłożyć na 2 godziny do przeschnięcia.
Gotować na osolonym wrzątku około 10 minut. Tyle musiałam moje gotować by byly dla nas "jadalne". Pycha ale następne zrobię w maszynce do makaronu ;-)
PS: Do zrobienia makaronu użyłam specjalnej, włoskiej mąki do makaronu typu "00". Kupiłam ją w Piotrze i Pawle ale widziałam i w innych delikatesach. Aczkolwiek moja babcia robiła swego czasu makaron z mąki pszennej, najzwyklejszej typu 500. Też był swietny. A może i lepszy niż mój.