Domowe pierogi z jagodami

Domowe pierogi z jagodami

Zdjęcie - Domowe pierogi z jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dla mnie nie ma lata bez pierogów z jagodami oraz pełnych owoców jagodzianek i jeszcze kilku sezonowych potraw. Ciekawa jestem bardzo, jakie danie jest obowiązkowe w Waszym letnim menu?
Przyznam się szczerze, że zawsze na pierogi jeżdżę do Mamy, w tym roku tak się złożyło, że musiałam ulepić je sama, stwierdzam, że to bardzo odstresowujące zajęcie, choć dość czasochłonne to nie jest zbyt skomplikowane. Jeśli jeszcze nigdy nie próbowaliście lepić pierogów samodzielnie to zostawiam przepis na idealne mięciutkie i elastyczne pierogowe ciasto.


Składniki:

  • 500 g mąki pszennej typ 500
  • 250 ml gorącej, przegotowanej wody
  • szczypta soli
  • 3 łyżki oleju
  • ok 400 g jagód
  • 2-3 łyżki cukru lub erytrytolu

Ja ciasto na pierogi przygotowuję w robocie. Do jego misy wsypuję przesianą mąkę wlewam olej, dodaję sól i wlewam gorącą (dopiero co zagotowaną) wodę i wyrabiam kilka minut. Jeśli nie macie robota wyróbcie ciasto ręcznie, uważając by się nie poparzyć. Gotowe ciasto odstawiamy na ok 10 minut przykryte ściereczką, by odpoczęło.
W międzyczasie myjemy i osuszamy jagody, a następnie mieszamy z cukrem.
Ciasto cieniutko rozwałkowujemy i wycinamy kółka np przy pomocy szklanki. Nakładamy farsz i sklejamy.

Gotowe pierogi wrzucamy na wrzącą lekko osoloną wodę i gotujemy 5 minut od momentu gdy wypłyną.


Ja podaję z jogurtem greckim, ale może być także śmietana.
Smacznego

Zdjęcie - Domowe pierogi z jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów