Domowe masło orzechowe
Uwielbiam masło orzechowe, mogłabym codziennie wyjadać cała zawartość słoiczka, więc gdy tylko zobaczyłam przepis na blogu Ptasi, postanowilam go wypróbować. Smakuję, jak kupne, tyle, że z pewnością jest o wiele zdrowsze. Polecam gorąco!
Składniki:
solone orzeszki arachidowe
olej arachidowy (ew. z pestek winogron) na 300g ok 2 łyżek
sól
cukier brązowy
Orzeszki mielimy w młynku, maszynce lub malakserze (ten ostatni nie miele tak drobno, co dam nam efekt "crunchy". Następnie umieszczamy w misce i lejemy pomału olej (w bardzo małych ilościach!), miksujemy. Dodałam też kilkanaście orzeszków dosyć grubo posiekanych. Sprawdzamy smak i dodajemy trochę cukru brązowego i ew. soli, jeszcze raz krótko miksujemy. Przekładamy do słoiczka.
Jest to to moja druga propozycja w ramach akcji
Smacznego!