Domowe masło orzechowe

Domowe masło  orzechowe

Uwielbiam masło orzechowe, mogłabym codziennie wyjadać cała zawartość słoiczka, więc gdy tylko zobaczyłam przepis na blogu Ptasi, postanowilam go wypróbować. Smakuję, jak kupne, tyle, że z pewnością jest o wiele zdrowsze. Polecam gorąco!

Zdjęcie - Domowe masło  orzechowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

solone orzeszki arachidowe

olej arachidowy (ew. z pestek winogron) na 300g ok 2 łyżek

sól

cukier brązowy


Orzeszki mielimy w młynku, maszynce lub malakserze (ten ostatni nie miele tak drobno, co dam nam efekt "crunchy". Następnie umieszczamy w misce i lejemy pomału olej (w bardzo małych ilościach!), miksujemy. Dodałam też kilkanaście orzeszków dosyć grubo posiekanych. Sprawdzamy smak i dodajemy trochę cukru brązowego i ew. soli, jeszcze raz krótko miksujemy. Przekładamy do słoiczka.

Jest to to moja druga propozycja w ramach akcji

Zdjęcie - Domowe masło  orzechowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

 

 

Kategorie przepisów