Domowe lody owsiankowo-waniliowe
Jak ja mogłam żyć nie znając tych lodów? Nie wiem, ale odkąd znam, to uwielbiam!
110 g cukru (w oryginalnym przepisie było o 1/3 cukru więcej)
4 żółtka (w oryginalnym przepisie były 3)
415 g mleka pełnotłustego
300 g 36% śmietanki
70 g płatków owsianych, ale nie błyskawicznych
1/2 łyżeczki soli
1 laska wanilii, albo nawet dwie
Żółtka ubiłam z cukrem na puszystą masę. Mleko zagotowałam, wrzuciłam przekrojoną laskę wanilii i płatki owsiane - gotowałam na średnim ogniu przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Owsianka powinna zgęstnieć. Dolałam śmietanki. Zamieszałam. Wyjęłam laskę wanilii. Gotową masę stopniowo dodałam do jajek - wymieszałam dokładnie i przelałam do pojemnika, który można wstawić do lodówki, jak już przestygnie. Masa powinna stać w lodówce przez noc. Następnego dnia przelałam masę do sorbetiery i mieszałam tak długo, aż zacznie przypominać rzadkie lody. Właściwie to można już jeść, ale można też przelać do pojemnika i wstawić do zamrażarki, żeby zgęstniały.
Przepis znaleziony w internecie.