Domowe lody jagodowe
0,25 kg umytych i przebranych jagód
0,25 l mleka
0,25 l śmietanki 30%
1 laska wanilii
sok z 1/2 cytryny
5-6 żółtek
ok. 90 g cukru
Jagody trzeba zmiksować albo rozgnieść widelcem.
Mleko i śmietankę wlać do garnka, wrzucić do tego laskę wanilii - przekrojoną (albo cukier waniliowy) i lekko podgrzać. Po podgrzaniu wanilię trzeba wyjąć - oskrobać i dodać ziarenka do masy. Żółtka ubić z cukrem i połączyć z ciepłym mlekiem i śmietaną.
Całość podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aż zgęstnieje - ale nie wolno przesadzić, żeby się nie zważyło. Gotowe odstawić. Poczekać aż wystygnie, po czym dodać jagody i wymieszać. Wcisnąć sok z połowy cytryny i ponownie wymieszać.
Można na godzinę masę wstawić do lodówki - im zimniejsza, tym szybciej się ukręcą lody.
Wlać do sorbetiery i mieszać aż do uzyskania konsystencji lodów.