Domowe lody czekoladowe
Lody domowe zrobiłam pierwszy raz, ale zdecydowanie warto było spróbować.
Mój mąż stwierdził, że są to najlepsze lody czekoladowe, jakie kiedykolwiek jadł. Przepis znalazłam w książeczce "Czekolada" wydanej przez GW - z podanych proporcji wyjdzie bardzo dużo lodów. Ja zrobiłam z połowy składników i wyszedł mi dokładnie 1 litr.
Składniki:
900 ml śmietany kremówki
45 dag czekolady deserowej
150 ml wody
3/4 filiżanki cukru
4 żółtka
Cukier rozmieszaj z wodą i podgrzewaj przez 5 minut. Czekoladę połam i dodaj do wody, rozpuść, a następnie ostudź. Dodaj żółtka (pamiętaj o dokładnym sparzeniu skorupek przed rozbiciem jajek) i dokładnie wymieszaj. Ubij śmietanę i wymieszaj z masą czekoladową. Zamroź.