Domowe kokosanki z odrobiną karobu
Cześć,
Tym razem zapraszam na moją wersję kokosanek – z odrobiną karobu. Są szybkie w zrobieniu, lekkie i pysznie kokosowe.
Składniki (na ok. 20 ciasteczek):
- 2 białka z dużych jaj,
- szczypta soli,
- plaska łyżeczka karobu (można również użyć kakao),
- 6 płaskich łyżek cukru kryształu,
- 2 szklanki wiórków kokosowych,
- opcjonalnie: 2-3 krople olejku waniliowego.
Making-off:
- Białka ubijamy na sztywną pianę.
- Dodajemy sól, olejek oraz karob i ubijamy dalej. Dodajemy stopniowo cukier. Ubijamy az masa będzie gładka i jednolita.
- Do masy dodajemy stopniowo wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy całość łyżką.
- Z masy łyżeczką układamy ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kokosanki pieczemy aż do zarumienienia, około 12 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
- Kokosanki najlepiej smakują zaraz po wystygnięciu.
Smacznego!
Gosia