Domowe kokosanki z odrobiną karobu

Domowe kokosanki z odrobiną karobu

Cześć,

Tym razem zapraszam na moją wersję kokosanek – z odrobiną karobu. Są szybkie w zrobieniu, lekkie i pysznie kokosowe.

Zdjęcie - Domowe kokosanki z odrobiną karobu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki (na ok. 20 ciasteczek):

  • 2 białka z dużych jaj,
  • szczypta soli,
  • plaska łyżeczka karobu (można również użyć kakao),
  • 6 płaskich łyżek cukru kryształu,
  • 2 szklanki wiórków kokosowych,
  • opcjonalnie: 2-3 krople olejku waniliowego.

Zdjęcie - Domowe kokosanki z odrobiną karobu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Domowe kokosanki z odrobiną karobu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Making-off:

  • Białka ubijamy na sztywną pianę.
  • Dodajemy sól, olejek oraz karob i ubijamy dalej. Dodajemy stopniowo cukier. Ubijamy az masa będzie gładka i jednolita.
  • Do masy dodajemy stopniowo wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy całość łyżką.
  • Z masy łyżeczką układamy ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kokosanki pieczemy aż do zarumienienia, około 12 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
  • Kokosanki najlepiej smakują zaraz po wystygnięciu.

Smacznego!

Gosia

Kategorie przepisów