Domowe drożdżówki z makiem
To bardzo proste i smaczne wypieki. Drożdżowe ciasto plus nadzienie. Ja użyłam masy makowej, ale można je zrobić z dżemem lub konfiturą albo białym serem na słodko.
Nie do końca o taki efekt wizualny mi chodziło, ale za to wyszły bardzo smaczne.
pół kilo mąki pszennej
70 g cukru
szczypta soli
30 g drożdży świeżych albo paczka suszonych - 12 g
250 ml mleka (około szklanki)
70-80 g masła stopionego
Masa makowa - około 300 g - taka jak na makowiec
+ jajko do smarowania + łyżka mleka albo wody
W dużej misce drożdże rozpuściłam w połowie letniego mleka. Dodałam cukru i trochę mąki - wymieszałam i odstawiłam do wyrośnięcia na 20-30 minut. Następnie dodałam resztę składników - jeden po drugim i zagniotłam na gładką masę. Odstawiłam do wyrośnięcia na godzinę. Ciasto musi podwoić objętość.
Następnie znów je zagniotłam i odstawiłam na 15 minut. Ciasto rozwałkowałam na spory prostokąt - ciasto nie może być za cienkie bo popęka. Posmarowałam je masą makową i zwinęłam - zaczynając od dłuższego boku. Pokroiłam na kawałki o grubości 2 palców i ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach. Grzbietem noża przygniotłam środek każdego kawałka, tak by boki się lekko uniosły. Odstawiłam je do wyrośnięcia na 15 minut. Następnie każdy posmarowałam roztrzepanym jajkiem z mlekiem.
Gotowe drożdżówki wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piekłam przez 12-15 minut.
Gotowe można polukrować, ale wcale nie trzeba.