Domowe bułki do burgerów

Domowe bułki do burgerów

Zdjęcie - Domowe bułki do burgerów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Domowy #fastfood to najlepszy fastfood 🤞 Z tego przepisu stworzycie delikatne i mięciutkie bułeczki, idealne do domowych hot dogów i hamburgerów! U nas dzisiaj w roli głównej z soczystą wołowiną i cheddarem.

Do ich przygotowania użyłam oleju Kujawskiego 3 ziarna. Olej ten, to wyjątkowa mieszanka z rzepaku, lnu i pestek dyni o wysokiej temperaturze dymienia, przez co świetnie nadaje się zarówno do smażenia, jak i pieczenia.

To idealne połączenie, które dostarczy naszemu organizmowi dużą dawkę zdrowych kwasów nienasyconych Omega 3 oraz witaminy K+E.

Ogromną zaletą jest również ekologiczna, szklana butelka, przyjazna środowisku

Składniki na domowe bułki do burgerów:

  • 600 mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 małe jajka
  • 50 g oleju Kujawskiego 3 ziarna
  • 1 łyżeczka soli
  • 1-2 łyżki sezamu

Zdjęcie - Domowe bułki do burgerów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak zrobić domowe bułki do burgerów?

Mąkę pszenną przesiać do misy.

Przygotować zaczyn drożdżowy:

W szklance letniego mleka rozpuścić świeże drożdże z łyżeczką cukru. W przesianej mące zrobić dołek i wlać zaczyn drożdżowy. Odstawić na kilka minut przykryte ściereczką, by drożdże zaczęły pracować.

Po tym czasie dodać 2 małe jajka, 50 g oleju Kujawskiego 3 ziarna, łyżeczkę soli i zagnieść ciasto, zaczynając od zasypania mokrych składników mąką.

Kiedy ciasto stanie się bardziej zwarte – przełożyć je z miski na obsypany mąką blat i wyrabiać tak długo, aż powstanie gładka kula, ale ciasto będzie delikatne i miękkie. Wyrobione ciasto na domowe bułki przykrywam ściereczką i odstawiam na ok. 40 min. do wyrośnięcia. 

Po tym czasie dzielę ciasto na 10 części. Z każdej formuję okrągłą bułeczkę, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam do ponownego wyrastania na ok. 25 min.

Przed pieczeniem domowe bułki smaruję mlekiem, posypuję sezamem lub ziarnami. Domowe bułki do burgerów piekę przez ok. 18 min. w temperaturze 190 stopni C w trybie “góra-dół” w rozgrzanym wcześniej piekarniku.

Zdjęcie - Domowe bułki do burgerów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Liczba porcji: 10
Czas przygotowania: 2 godz.
Stopień trudności: średnio trudne

Kategorie przepisów