Domowa szarlotka
Przepisów na szarlotkę są setki. Każdy dobry , łatwy , pyszny i inny. Dziś mój przepis , może już taką piekliście ... jeżeli nie jest wart wypróbowania.
Domowa szarlotka
Składniki:
• 3 szklanki mąki
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 szklanka cukru
• 1 cukier wanilinowy
• 250 g zimnego masła
• 4 jajka
Jabłka:
• 1 kg jabłek
• 5 łyżek cukru
• 1 cukier waniliowy
• 1 łyżeczka cynamonu
Na stolnice wysypujemy 3 szklanki mąki dodajemy odrobinę soli , proszek i pokrojone drobno masło. Siekamy. Dodajemy jajka i cukry . Siekamy chwilę i łączymy w ciasto.
Odstawiamy do lodówki na ok 2 godziny.
Ciasto dzielimy na pół.
Jabłka ścieramy dodajemy cukry i cynamon.
Jedno ciasto rozwałkowujemy robimy dziurki widelcem, nakładamy jabłka. Nakrywamy drugim rozwałkowanym ciastem.
Wkładamy do piekarnika na ok 50 min. Pieczemy w 180 stopniach.