Domowa ricotta z serwatki
Jak już na pewno wiecie bardzo lubię robić wszelakie domowe sery, choć chyba bardzo ... to mało powiedziane :-) Zastanawiam się aby umieścić na blogu kategorie sery co Wy na to ... Tym razem zrobiłam serek ricotta ale nie z samego mleka krowiego jak tu tylko z serwatki i wyszedł znakomity, delikatny - pucha :-) polecam.
- 4,5 litra serwatki
- 1,5 l tłustego mleka
- 2-3 łyżki octu winnego
Serwatkę połączyć z mlekiem i podgrzewać do temperatury 90 C, dodać ocet winny i gotować jeszcze ok 5 minut -ciągle mieszając aby serwatka się nie przypaliła.
Ostrożnie przelewamy ricottę na chustę serowarską lub gazę położoną na durszlaku aby ociekła. Kawałki sera są bardzo małe, kiedy serwatka ocieknie w większości, związujemy husytę lub gazę aby wyglądała jak sakiewka i wieszamy ją gdzieś w chłodnym miejscu - na całą noc. Gotowy serek można jeść od razu lub przechowywać w lodówce przez kilka dni.
Smacznego