Domowa ricotta z serwatki

Domowa ricotta z serwatki

Zdjęcie - Domowa ricotta z serwatki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak już na pewno wiecie bardzo lubię robić wszelakie domowe sery, choć chyba bardzo ... to mało powiedziane :-) Zastanawiam się aby umieścić na blogu kategorie sery co Wy na to ... Tym razem zrobiłam serek ricotta ale nie z samego mleka krowiego jak tu tylko z serwatki i wyszedł znakomity, delikatny - pucha :-) polecam.

oryginał

  • 4,5 litra serwatki
  • 1,5 l tłustego mleka 
  • 2-3 łyżki octu winnego 

Serwatkę połączyć z mlekiem i podgrzewać do temperatury 90 C, dodać ocet winny i gotować jeszcze ok 5 minut -ciągle mieszając aby serwatka się nie przypaliła. 

Ostrożnie przelewamy ricottę na chustę serowarską lub gazę położoną na durszlaku aby ociekła. Kawałki sera są bardzo małe, kiedy serwatka ocieknie w większości, związujemy husytę lub gazę aby wyglądała jak sakiewka i wieszamy ją gdzieś w chłodnym miejscu - na całą noc. Gotowy serek można jeść od razu lub przechowywać w lodówce przez kilka dni.  

Smacznego

Wydrukuj przepis

Zdjęcie - Domowa ricotta z serwatki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Domowa ricotta z serwatki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów