Domowa przyprawa do kawy

Domowa przyprawa do kawy

Zdjęcie - Domowa przyprawa do kawy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Czasami nadchodzi taki dzień, że już o 10 potrzebuję drugiej kawy. I nie ma tu znaczenia konkretny dzień tygodnia, bardziej pogoda, czy ogólne zmęczenie, niewyspanie. Gdy nie mogę zabrać się do pracy i wszystko wokół mnie drażni, a nie mogę sobie pozwolić na pójście na działkę, co zawsze działa na mnie zbawiennie, często wystarczy, że wypiję kawę i w jakiś cudowny sposób wracają mi siły i umysł się rozjaśnia. Nie przekraczam ilości trzech kaw dziennie. Obowiązkowo pije kawę do śniadania. Tak już się przyzwyczaiłam. Lubię zapach i smak kawy z rana, gdy dom jest jeszcze senny i tylko koty chodzą za mną z zadartymi głowami wpatrując się we mnie oczekując na swoje śniadanie. Następną kawę piję jedząc drugie śniadanie, a trzecią (choć nie zawsze), w małej filiżance, po obiedzie do kawałka ciasta czy herbatnika.
Gdy nadchodzi jesień, zaczynam tęsknić za korzennymi przyprawami. Tak już mam, że lubię różne smaki w różnych porach roku. Teraz nadchodzi pora aromatycznych przypraw, jak cynamon i goździki. Lubię, gdy pachnie nimi gorące korzenne kakao lub kawa. Przygotowałam swoją własną przyprawę do kawy. Na bazie superzdrowej kurkumy (która jest silnym przeciwutleniaczem i zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych). Dodałam też cynamon, goździki i kardamon. Ten przepis jest w proporcjach na spróbowanie, jeśli posmakuje, proporcje można łatwo zwielokrotnić. Do małej kawki we filiżance wsypuję szczyptę proszku (na ostrzu noża), a gdy wolę kawę w kubku, wsypuję 1/4 łyżeczki. Pamiętajmy, że najpierw wsypujemy przyprawę do kubka, a później zalewamy kawą.
Zdjęcie - Domowa przyprawa do kawy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Domowa przyprawa do kawy

2 łyżeczki kurkumy
0,75 łyżeczki cynamonu
0,25 łyżeczki mielonych goździków
0,25 łyżeczki mielonego kardamonu

Przyprawy zmielić w młynku do kawy lub utłuc w moździerzu. Można też użyć już zmielonych. Wsypać do słoiczka, wymieszać. Stosować do kawy, kakao lub herbaty zalewając przyprawy gorącym napojem. Ja używam szczypty (na końcu noża) do filiżanki i 1/4 łyżeczki do kubka.


Na razie mamy piękną, ciepłą pogodę, ale powietrze pachnie już jesienią. Pewnie te z Was, które wychodzą rano do pracy, zabierają apaszkę lub szaliczek, bo poranki są chłodne. Podzielę się z Wami linkiem do fajnego filmiku, gdzie jest 16 sposobów wiązania szaliczka lub apaszki :) Jest już on gdzieś w czeluściach mojego bloga, ale przypomnę go jeszcze raz :)





-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Zapraszam na mój Instagram - kasiac2016

Zdjęcie - Domowa przyprawa do kawy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów