Domowa pomidorówka

Domowa pomidorówka

Zdjęcie - Domowa pomidorówka  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zupa pomidorowa smakuje o każdej porze roku. Lekka, orzeźwiająca i dodająca witalności, nadaje się na obiad jak i na przekąskę w czasie dnia. Taką zupę robiła moja babcia, gorąco polecam!

Składniki:
25 dkg mięsa z kością albo kurczaka
3 litry zimnej wody
włoszczyzna: 2 marchewki, pietruszka, pół selera, mały por
puszka koncentratu pomidorowego (220 g)
1 łyżeczka jarzynki do mięs
sól, pieprz
pół paczki makaronu albo paczka ryżu
śmietana

Mięso umyć, włożyć do garnka, zalać zimną wodą i zagotować. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień, garnek przykryć. Gotować około 30 minut.

Następnie dodać do wywaru obraną i opłukaną włoszczyznę, jarzynkę, sól i szczyptę pieprzu. Gotować do czasu, aż mięso i jarzyny będą miękkie (około 30 minut). Wywar przecedzić i wymieszać z koncentratem pomidorowym. Zupę gotować jeszcze przez 3 -5 minut.

Jeśli ktoś lubi można zaprawić zupę śmietaną. Podawać z makaronem lub ryżem, moża posypać koperkiem lub natką pietruszki.

Zamiast na wywarze z mięsa zupę możesz przygotować na kostkach bulionowych, a w sezonie koncentrat dobrze jest zastąpić przecierem ze świeżych pomidorów (1 kg).

Smacznego:-)

Zdjęcie - Domowa pomidorówka  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów