Dip paprykowy
Muszę powiedzieć, że pogoda nas rozpuszcza…:) Po upalnym lecie zrobiło się- na chwilę -chłodno jednak letnia pogoda wróciła, choć na szczęście już nie jest tak gorąco. Pogoda czasami potrafi nas zadziwić…. Kilka lat temu robiliśmy grilla w marcu a coś mi się wydaje, że w tym roku możemy grillować i w październiku…. zobaczymy… :-) Przepis na dip paprykowy przyda się i na grilla, ale również na każdą mniejszą lub większą imprezę towarzyską. Można go używać, jako dodatek do krakersów czy warzyw albo jako pastę do chleba… Można go też doprawić na ostro… Zapraszam na dip paprykowy
Dip paprykowySkładniki:
- 1 ser feta 200g
- 2-3 papryki (czerwone i/lub pomarańczowe)
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- około 6 łyżek oliwy
- mielony pieprz
1. Paprykę opłukać osuszyć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec (najlepiej odwrócić paprykę choć raz w trakcie pieczenia) aż skórka zbrązowieje. Wyjąć, przykryć folią i zostawić do przestudzenia. Po ostygnięciu, delikatnie palcami ściągnąć skórkę i używając noża przekroić na pół i oczyścić z nasion.
2. Oczyszczoną paprykę, rozdrobnioną fetę, sok z cytryny, pieprz i oliwę zmiksować kilka minut na gładki krem.
Smacznego :-)
Drukuj / Zapisz jako PDF