Dietetyczny bigos z kurczakiem
Bigos z kurczakiem w wersji dietetycznej. Daleko mu do bigosu staropolskiego, ale nam bardzo smakowała ta odchudzona wersja. Jest znacznie mniej tłusty, ale dzięki dodatkowi suszonych grzybów i śliwek bardzo aromatyczny. Pierwszą, eksperymentalna próbę odchudzenia bigosu uważam za bardzo smaczną i udaną :)
Polecam!
SKŁADNIKI:
300 g kurczaka
500 g kapusty kwaszonej
1/4 szklanki białego półwytrawnego wina
1 mała cebulka
2 łyżki suszonych grzybów
3 śliwki suszone
2 liście laurowe
2 ziarenka ziela angielskiego
3 łyżki sosu pomidorowego
Grzyby namocz w ciepłej wodzie, kapustę wypłucz jeśli jest bardzo kwaśna i lekko pokrój.
Kurczaka pokrój w kostkę. Cebulkę posiekaj i podsmaż na łyżce oliwy, dodaj kurczaka. Podsmaż chwile razem, dodaj kapustę, grzyby suszone z woda w której się moczyły, wino, sos pomidorowy, śliwki, liść laurowy i ziele angielskie. Duś pod przykryciem około godzinę podlewając wodą w zależności od potrzeb, by kapusta się dusiła.
Dopraw do smaku.
Smacznego :)